Dalai-laama viibib Eestis teisipäevast neljapäevani budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel.

Kolmapäeval kohtub riigikogu Tiibeti toetusrühm parlamendi konverentsisaalis dalai-laama ja teda saatva delegatsiooniga. Lisaks riigikogu Tiibeti toetusrühmale osalevad kohtumisel ka delegatsioonid Lätist ja Leedust.

Budismi instituudi direktori Sven Grünbergi sõnul kohtub dalai-laama oma visiidi raames Tallinnas Eesti Teaduste Akadeemias mitteametlikult mitmete riigitegelastega, vahendab BNS. Grünbergi andmetel on kohtumisele lubanud mitteametlikult tulla kaitseminister Mart Laar ja siseminister Ken-Marti Vaher. President Toomas Hendrik Ilves ei ole veel avaldanud, kas tema päevakava võimaldab dalai-laamaga kohtuda. Peaminister Andrus Ansip on varem öelnud, et ta dalai-laamaga ametlikult kohtuda ei kavatse, kuna Eesti järgib ühe Hiina poliitikat.

Juulis 76-aastaseks saanud dalai-laama loobus tänavu 10. märtsil Tiibeti eksiilvalitsuse poliitilise liidri rollist, jätkab ta vaimse juhi ning tiibetlaste eestkõnelejana.

Varem on dalai-laama Tenzin Gyatso käinud Eestis 1991. ja 2001. aastal.

Dalai-laama elab alates 1959. aastast paguluses, kuna taotleb Tiibeti iseseisvust, mis ei ole vastuvõetav Hiina võimudele. 1989. aastal pälvis Gyatso Nobeli rahupreemia, 2005. mail valiti ta Tartu ülikooli audoktoriks.