Nii on terviseameti andmetel viimase 12 kuu jooksul välismaalt Eestisse tööle tulnud 22 arsti, viis hambaarsti ja kaks õde. Ja ei tulda ainult ida poolt, vaid ka Soomest, Saksamaalt ja USAst. Soomest tuli näiteks Ida-Tallinna Keskhaiglasse neli onkoloogi ja üks radioloog, kirjutab Äripäev.

Kuigi võiks arvata, et idast tulijad lähevad Narva ja Kohta-Järvele, pole ei Narva Haigla ega Ida-Viru Keskhaigla endale sealt aasta jooksul arste saanud. Ida-Viru Keskhaigla ülemarsti Kaljo Miti sõnul tuli neile vaid üks stomatoloog Kirgiisiast. Ta kinnitas, et bürokraatia on igati vajalik ja selle taha ei ole jäänud veel ühegi soovija tulek.

Otseselt ravitöö pärast tulijate kõrval on ka neid, kelle peamine eesmärk on siin teadust teha. Nii võttis end arstiregistris arvele Ukrainast pärit Andriy Yr’yev, kes töötab psühhiaatrina Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudis.

Instituudi juhataja Airi Värniku sõnul on keskuse hingekirjas ka teistest riikidest pärit inimesi, näiteks Hiinast, Saksamaalt ja Horvaatiast. Värniku sõnul ei ole kõik välistöötajad küll arstid, kuid väga kõrge kvalifikatsiooniga spetsialistid siiski. “Meie puhul motiveerib teadus. Oleme vaimse tervise teadusuuringutes Euroopa tipptasemel — see on olnud põhiasi,” sõnas Värnik. Teiseks toob ta välja isiklike kontaktide olulisuse.