3,6 kilo kaaluva ja 53 sentimeetri pikkuse poisi sündimise kellaajaks märgiti 00.02. Lapse ema on venelanna, beebi on õdede sõnul terve ja tubli.

Pelgulinna haigla sünnitusosakonnast öeldi BNS-ile, et kuigi kellaajad üle Eesti millenniumilaste kohta puuduvad, on suure tõenäosusega poiss esimene uuel aastatuhandel sündinud eestimaalane.

Kokku sündis 1. jaanuaril Pelgulinna haiglas seitse last, viis poissi ja kaks tüdrukut.

Tallinna Keskhaiglas sündis aasta esimesel päeval 12 last, sealhulgas mõni minut enne 2. kuupäeva kaksikud tüdrukud.

Esimene laps nägi Keskhaiglas ilmavalgust kell 03.30. Keskhaigla millenniumilastest on poisse kuus ning sama palju tüdrukuid.

Tartu naistekliinikus sündis kell 4.16 tüdruk, hiljem veel üks. Nõmme erahaiglas Fertilitas kell 18.19 samuti tüdruk. "Naisi on meil palju, aga nad "küpsevad" veel," ütles Fertilitase valvearst BNS-ile.

Narva haigla andis Eestile 1. jaanuaril kolm last, Puru haigla Ahtmes kaks. Valga haiglas, Viljandi maakonnahaiglas, Võrumaa haiglas, Rakvere haiglas, Järvamaa haiglas ja Läänemaa haiglas sündis igaühes üks laps.

Üle maailma tähelepanu pälvivate millenniumilasteta jäid sünnitushaiglad Pärnus, Kuressaares, Põlvas, Raplas, Keilas, Jõgeval ja Hiiumaal.

Valitsus kingib igale perele, kel sünnib 1. jaanuaril laps, puust pulkadega hällvoodi ja temaatilise graafilise lehe.

Hällvoodi on tehtud Torist pärit jooniste järgi, selliseid voodeid kasutati Eesti möödunud sajandivahetuse paiku. Sirje Eelmaa graafilisel lehel on peaminister Mart Laari allkiri ja kiri: "Las ta magab, kasvab, sirgub, Eesti tähtsam tulevik."

Valitsus on eraldanud kingituste ostmiseks 115.000 krooni.

Kingid annavad ministrid millenniumilaste vanematele esmaspäeval ise üle.

Peaminister Mart Laar on Viljandis, majandusminister Mihkel Pärnoja ja haridusminister Tõnis Lukas Tartus. Rahandusminister Siim Kallas käib erahaiglas Fertilitas ning teede- ja sideminister Toivo Jürgenson Tallinna Keskhaigla sünnitusosakonnas.

Pelgulinna haiglas annab kingid üle kultuuriminister Signe Kivi, Ahtmes ja Rakveres rahvastikuminister Katrin Saks, Valgas ja Paides siseminister Tarmo Loodus, Võrus põllumajandusminister Ivari Padar, Läänemaa haiglas Haapsalus sotsiaalminister Eiki Nestor.

Katrin Saks ütles pühapäeval BNS-ile, et valitsuse kingitused ei tähenda, nagu oleks tegu 1. jaanuari sünnitajate premeerimisega, tegemist on vaid väikese meelespidamisega uuel sajandil sündinuile.

1999. aastal Eesti pidevalt langenud sündimus pisut tõusis, sündis umbes 12.550 last, mis on paarisaja võrra enam kui mullu. Muidu on pärast laulva revolutsiooni aegset tõusulainet aasta-aastalt sündimus langenud.

Saksa hinnangul on veel vara rõõmustada, kuid optimismiks on põhjust. "Võime prognoosida, et suur langus on peatunud," sõnas Saks.