Kuigi Eesti kliimas malaaria ei levi, on Eesti elanikud peaagu igal aastal nakatunud malaariasse välismaal viibides, kirjutab BNS.

Terviseameti andmetel nakatus mullu Eestis malaariasse üks, 2010. aastal üks, 2009. aastal neli, 2007. aastal viis ja 2006. aastal kuus inimest. Ühtegi malaariajuhtumit ei registreeritud 2008. aastal.

Malaaria levib hallasääse hammustuse kaudu ning on laialdaselt levinud troopikas ja lähistroopikas, sealhulgas suuremas osas mustast Aafrikast, Aasiast ja Ameerikast. Malaaria levib eelkõige piirkondades, kus on soe ja niiske kliima, mis tagab hallasääskedele pidevaks paljunemiseks sobiliku keskkonna.

Maailma terviseorganisatsiooni 2010. aasta malaariaraporti andmetel nakatub aastas malaariasse üle 225 miljoni inimese ning sureb umbes 781 000 inimest. See moodustab 2,23 protsenti kõikidest surmadest maailmas.

Harvaesinevatest haigustest on arstid tänavu Eestis tuvastanud ühe leptospiroosi, kuus neerusündroomiga hemorraagilise palaviku, kaks ehhinokokoosi ja ühe listerioosi haigusjuhu.

Tänavu ei ole Eestis registreeritud kõhutüüfust, botulismi, difteeriat, kaasasündinud süüfilist, leeprat, punetisi, tulareemiat, teetanust, toksoplasmoosi ja trihhinelloosi.