SHARE uuringu (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) käigus saadakse esmakordselt põhjalik ülevaade 50-aastaste ja vanemate elanike tervislikust seisundist ja toimetulekust, teatab statistikaamet.

„Eestis pole seni põhjalikke vanemaealiste uuringuid korraldatud,” rääkis statistikaameti sotsiaaluuringute talituse juhataja Merle Paats. Tema sõnul on mõningast infot vanemaealiste tervise, töötamise, toimetuleku ja kulutuste kohta võimalik saada küll Statistikaameti teistest uuringutest, kuid vanemaealiste osatähtsuse tõus ühiskonnas on tekitanud vajaduse põhjalikumalt uurida 50-aastaste ja vanemate majanduslikku ja sotsiaalset toimetulekut ning sotsiaalset võrgustikku. „Ühiskond peab rahvastiku vananemisega kohanema, sest vananev ühiskond tähendab kasvavat sotsiaal- ja tervishoiuteenuste vajadust, kasvavaid sotsiaalse kaitse kulusid ning tööjõu vähenemist,” lisas uuringu teaduspartner, Tallinna Ülikooli Eesti Demograafia Instituudi direktor Luule Sakkeus.

Eestis toimub SHARE uuring 18. novembrist kuni 2011. aasta kevadeni. Uuringu käigus küsitletakse 50-aastaseid ja vanemaid inimesi ning nendega kooselavat abikaasat või elukaaslast. „Kõik uuringusse sattunud 4200 inimest saavad eelnevalt Statistikaametilt sellekohase teate,“ rääkis Paats.

Uuringusse sattunud inimesi küsitlevad põhjaliku väljaõppe saanud Statistikaameti küsitlejad. „Kogutud andmeid töödeldakse ja kasutatakse ainult üldistatult, tulemuste avaldamisel ei seostata neid mingil viisil vastajaga,” lisas ta.

Euroopas toimub SHARE uuring neljandat korda ning ka edaspidi küsitletakse inimesi iga kahe aasta tagant, sealjuures osa vastajatest on samad, kes vastasid ka varasematel aastatel. Eesti liitub uuringuga tänavu ning plaanis on jätkata uuringu korraldamist sarnaselt teiste riikidega. Nii tekib uuringu põhjal Eestis järjepidev andmestik rahvastiku vananemisprotsesside ja poliitikamõjude seireks ning võrdlevaks analüüsiks teiste Euroopa riikidega.

Eesti on üks kiiremini vananevaid riike Euroopas. 1. jaanuaril 2010 oli 50-aastaseid ja vanemaid inimesi 36% rahvastikust, veel kümme aastat tagasi oli nende osatähtsus 33%. Praegu on Eesti vanemaealised teiste Euroopa riikidega võrreldes tööturul kauem aktiivsed, ent samas on nende tervis kehvem. „2009. aasta sotsiaaluuringu andmetel hindas oma tervist halvaks või väga halvaks veerand üle 50-aastastest inimestest,” märkis Merle Paats.

Eestis korraldab SHARE uuringut statistikaamet koos sotsiaalministeeriumi, Tallinna ülikooli, tervise arengu instituudi ning Eesti gerontoloogia ja geriaatria assotsiatsiooniga. Uuringut rahastab Euroopa komisjon ja sotsiaalministeerium. Tulemused avaldab statistikaamet 2011. aasta lõpus.