Suursaadik Matti Maasika sõnul kiitis Van Rompuy Eestit jätkusuutlike rahanduspoliitikate eest, tuues riiki eeskujuks teistele Euroopa Liidu liikmesmaadele. Samas kutsus ta kõiki liikmesriike, sealhulgas Eestit, kiiresti ratifitseerima Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) abiprogrammidega liitumise.

„21. juulil Euroopa Ülemkogu poolt vastu võetud otsuste ratifitseerimine kõigis liikmesriikides on praegu tähtsaim samm euroala stabiliseerimiseks,“ ütles Van Rompuy Maasikale. „Eesti kohus on panustada euroala võlakriisi lahendamisse. Kriis mõjutab kogu Euroopa Liidu arengut ning Eesti jaoks on EL-i edukus ülitähtis,“ sõnas suursaadik Maasikas.

Euroopa Finantsstabiilsuse Fond ehk EFSF on eraõiguslik institutsioon, mis annab finantsraskustesse sattunud euroala riikidele laenu majandusreformide toetamiseks. Hättasattunud riikidele antakse laenu rangetel majanduspoliitilistel tingimustel. EFSF laenab toetuslaenude andmiseks vajaliku raha finantsturgudelt ning nende laenude tagatiseks on euroala riikide poolt välja antud garantiid. Tänaseks on EFSF andnud laenu Portugalile ja Iirimaale.