Justiitsministeeriumi kriminaalteabe ja analüüsi talituse juhataja Mari-Liis Söödi sõnul sai Eesti GRECO-lt kokku 17 soovitust, mis tuleb kõik täita 2009. aasta oktoobriks, mil peame täitmisest aru andma, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

“Muuhulgas arvas GRECO, et Eesti on viimastel aastatel astunud positiivseid samme erakondade rahastamise läbipaistvuse tagamiseks. Süsteemi oluline osa on erakondade ja valimiskampaaniate rahastamisdokumentide avalikustamiskohustused, muu hulgas ka internetis,“ märkis Sööt.

„Kuid selgus ka tõsiasi, et tegelikkuses ei toimi see iseregulatsioonisüsteem alati rahuldavalt ning Eestis ei ole poliitilise tegevuse rahastamissüsteemi järelevalve tõhus ning olemasolevaid eeskirju ei rakendata. Poliitika rahastamise täieliku läbipaistvuse tagamiseks tuleb avalikustamiskohustustele lisaks luua piisavate volituste ja vahenditega sõltumatu järelevalveorgan ning kehtestada rida asjakohaseid sanktsioone,“ sõnas Mari-Liis Sööt.

Erakondade rahastamise küsimustes soovitas GRECO nõuda erakondadelt, sõltumatutelt kandidaatidelt ja valimisliitudelt üksikasjalikumaid ja täielikumaid aruandeid valimiskampaaniate kohta, milles tulud ja kulud oleksid ettenähtud viisil eraldi loetletud.

Kriminaalõiguse poolt pealt soovitati meil muuta praegu kehtivaid õigusakte seoses altkäemaksu andmisega erasektoris, et hõlmata selgesti kõik erasektori üksusi juhtivad või nendes mis tahes tööülesandeid täitvad isikud.

GRECO on Euroopa Nõukogu juures asuv korruptsioonivastane riikide ühendus. GRECO eesmärgiks on hinnata liikmesriikide valmidust võidelda korruptsiooniga ning läbi hindamisprotseduuri anda riikidele soovitusi korruptsioonivastaseks tegevuseks.