Saksa, Prantsuse, Poola, Rootsi ja Taani miinitõrjelaevad peatuvad Tallinna Vanasadamas Admiraliteedi basseinis ja 17. kai ääres. Laevad on avatud külastajatele laupäeval kell 11-13. Eesti ja Leedu alused peatuvad Miinisadamas, seisab kaitseväe peastaabi Delfile saadetud pressiteates.

Esmaspäeval algaval operatsioonil asub Eesti veealasid maailmasõdadeaegsetest lõhkekehadest puhastama kokku 16 laeva. Eesti alustest võtavad operatsioonist osa miinijahtija Admiral Cowan ning staabi-ja toetuslaev Tasuja. Esmakordselt võtab Eestis korraldatavast miinitõrjeoperatsioonist osa Ameerika Ühendriikide, Saksa ja Eesti miinituukrite ühine sihtüksus.

Kahe nädala jooksul tegutsevad laevad Hiiumaast põhja poole jäävatel veealadel ja Naissaare ümbruses. Tuukriüksused tegutsevad Dirhami sadama ja Tallinna lahe piirkonnas.

“Miinitõrjeoperatsioon on planeerinud läbi viimiseks intensiivsema laevaliiklusega aladel. Viimastel kuudel Pakri saare ja Miinisadama lähistelt leitud lõhkekehad näitavad, et laevateede puhastamine lõhkekehadest on jätkuvalt aktuaalne,” ütles mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede.

Open Spirit on miinitõrjeoperatsioon, mida korraldatakse igal aastal erinevas Balti riigis. Algselt Saksa mereväe initsiatiivil alustatud operatsiooni juhib sel aastal Eesti merevägi. Koos operatsiooni staabis teenivate välisriikide ohvisteridega on Open Spiritil esindatud 10 riiki.

Viimase 15 aasta jooksul on Eesti vetes miinitõrjeoperatsioone korraldatud pea igal aastal. Miine on leitud Saaremaa ja Osmussaare lähistelt, Paldiski lahest, läbi on uuritud Tallinna ja Muuga laht ning Naissaare ümbrus. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 600 lõhkeha.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 80 000 meremiini.

Open Spirit 2009 lõpeb 11. septembril.