Riigihalduse ministri Arto Aasa sõnul on Eesti ja Venemaa programmis kokku leppinud viies suuremahulises ühisprojektis. „Uuel programmi perioodil on kavas Narva-Ivangorodi promenaadide, kindluste ning Peipsi järve piirkonna väikesadamate võrgustiku edasiarendamine koos reovee puhastusseadmete paigaldusega Pihkva oblastis. Lisaks veel ka Saatse-Krupa teelõigu korda tegemine ning Koidula ja Luhamaa piiripunktide kaasajastamine,“ ütles Aas.

Eesti-Vene programmi eesmärk on piiriülese majandusliku ja sotsiaalse arengu edendamine ning keskkonna, tervishoiu ja turvalisuse parandamine. Programmi prioriteedid on ettevõtluse ja väikeste ning keskmise suurusega ettevõtete areng, piirihalduse ja piiriületuse arendamine, keskkonnakaitse ning kohaliku ja piirkondliku haldusvõime tõstmine.

Järgmise sammuna sõlmitakse Euroopa Komisjoni ja Vene Föderatsiooni vahel finantseerimisleping. Esimene taotlusvoor kuulutatakse välja järgmise aasta lõpus.

Eesti-Vene programm on Eesti-Läti-Vene 2007–2013 piiriülese koostöö programmi jätk. Eesti-Läti-Vene programmi raames viidi ellu 50 regionaalset koostööprojekti. Eelmisel programmiperioodil said rahastuse näiteks Narva ja Ivangorodi piiripunktide mahukad ehitus- ja arendustööd, tänu millele paranes piiripunktide läbilaskevõime ja piiriületus muutus mugavamaks. Sarnaseid programme teostatakse ka Soomes ja Lätis.