“Eesti ja kogu Euroopa Liidu huvides on, et Suurbritannia jääks Euroopa Liitu. Loodan ülemkogult lahendustele orienteeritud arutelu,” ütles Rõivas ning lisas, et eesistuja ettepanekud on konstruktiivsed ja aitavad lahenduste otsimisele kaasa, vahendab valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Rõivas lisas, et muudatused jõustuvad vaid siis, kui Suurbritannia referendumil hääletatakse Euroopa Liidu liikmeks jäämise poolt.

Muudatused ei puuduta juba praegu Suurbritannias elavaid eestlasi.

Euroopa Liidu eesistuja Donald Tuski juhtimisel koostatud pakett koosneb kuuest dokumendist ning hõlmab majandusjuhtimise, konkurentsivõime ja suveräänsuse kõrval sotsiaaltoetuste ja isikute vaba liikumisega seonduvat.

- Majanduse juhtimise pakett puudutab euroalasse ja pangandusliitu kuuluvate ja mitte-kuuluvate liikmesriikide suhteid. Aluslepingute järgi ei pea Suurbritannia ega Taani euroalaga liituma ning neil puudub kohustus kuuluda pangandusliitu. Mitmete juba kehtivate euroala reeglite põhimõtete kõrval antakse pangandusliitu mittekuuluvatele riikidele võimalus kasutada nn hädapidurit. Tegemist on õigusega paluda küsimuse arutamist Euroopa Liidu ülemkogus juhul kui mõni pangandusliidu aspekte puudutav eelnõu ei ole vastuvõetav.

- Konkurentsivõimet käsitlev osa keskendub lisaks siseturu tugevdamise vajalikkusele veel halduskoormuse vähendamisele ning kaubanduslepingute sõlmimisele kolmandate riikidega. Tegemist on senistel läbirääkimistel kõige vähem vastuolusid tekitanud jaoga.

- Suveräänsuse osas keskendutakse kolmele aspektile. Esiteks antakse mõistele „üha tihedam liit“ poliitiline tõlgendus, mille kohaselt puudub Ühendkuningriigil kohustus suuremaks poliitiliseks integreerumiseks Euroopa Liiduga. Teiseks käsitletakse suveräänsuse jaos rahvusparlamentide rolli suurendamist Euroopa Liidu otsustusprotsessis ning kolmandaks Suurbritannia otsustusvabadust politsei- ja kriminaalõigusealases koostöös.

- Sotsiaaltoetusi ja isikute vaba liikumist puudutav osa on läbirääkimistel tekitanud väga palju diskussioone. Euroopa Komisjon ei ole tulnud vastu Suurbritannia soovile kehtestada nelja-aastane piirang madalapalgaliste maksusoodustustele ning toetustele. Samuti ei aktsepteerita Ühendkuningriigi soovi lõpetada lastetoetuste eksporti teise liikmesriiki.

- Lastetoetuste puhul tehakse ettepanek kohandada toetusi vastavalt lapse elukohariigi elatustasemele. Seega lapsevanema töökohariik, näiteks Suurbritannia, maksab jätkuvalt teises riigis töötu vanemaga elavale lapsele toetust, kuid saab seda teha lapse elukohariigi toetuste suuruses.

Paketis on ette nähtud kaitsemehhanism liikmesriigile, kuhu siseneb erakordselt palju töötajaid teistest liikmesriikidest. Kaitsemehhanismi rakendamine lubab ajutiselt piirata riiki saabuvate töötajate juurdepääsu madalapalgaliste toetustele. Tegemist on erakorralise abinõuga, mille kasutamise peab heaks kiitma Euroopa Liidu nõukogu ja mis kohalduks vaid uutele riiki saabuvatele töötajatele.

Nii liikmesriikide kui ka Suurbritannia esindajad on väljendanud lootust, et pakutu alusel on võimalik eeloleval ülemkogu kohtumisel kokkulepe saavutada.

Ettepanekud jõustuvad üksnes siis, kui Suurbritannias hääletatakse referendumil Euroopa Liidu liikmeks jäämise poolt.