Nimelt on ministeerium viimastel kuudel teinud äärmiselt tugevalt India suunal tööd ning veel kinnitamata andmetel võib loota, et reedel, 10. aprillil toimub lõpuks ülemkohtu esimene istung, kus kas siis rahuldatakse meeste madalamas astmes õigeksmõisteva otsuse vaie või siis jääb see otsus jõusse ja mehed pääsevad koju.

"See oli tõesti erandlik otsus selle kohta, et me tegime lepingu ühe India advokaadiga selleks, et ta esindaks kojunaasmist ootavaid Eesti mehi India ülemkohtus, kui lõpuks peaks jõudma nüüd kogu see ülemäära pikaks veninud asi kohtusse," rääkis Pentus-Rosimannus Delfile.

Ministri sõnul oli spetsiaalset advokaati üheks kohtuistungiks vaja palgata seetõttu, et tegemist on äärmiselt kogenud ja ülemkohtus endas lugupeetud advokaadiga, kelle abil loodetakse mehed koju saada.

Advokaadi palkamise eest maksis välisministeerium. "Ma ei tahaks ja ei saa väga konkreetselt summat nimetada, aga see ei erine kuidagi tavapärasest India ülemkohtus esindavate advokaatide tasust. Me läksime meestele appi selleks, et see advokaat leida ja teha eeltöö ära," ütles Pentus-Rosimannus.  

Indias juba ligi poolteist aastat viibinud 14 eestlasest olid advokaadi palkamisega nõus 13, kes kõik kirjutasid selleks volitused. Siiski ei jää ministri kinnitusel ka see üks, volitust mitte kirjutanud meremees abita.

"Ega siis asi on arutuse all tervikuna, see ei ole tükeldatud ju näiteks 14 osaks. Ma usun küll, et nüüd vanemadvokaat kohtus mehi esindab ja kõik saavad kasu," lisas Pentus-Rosimannus.

Välisminister toonitas veel, et 10. aprill, mil ülemkohtu esimene istung peaks toimuma, on siiski tinglik kuupäev ja praegu oodatakse selle kinnituseks India ülemkohtu kodulehele ilmuvat märget.

"Optimistlik, positiivne asjade käik on selline, et ühe istungiga lükatakse vaie tagasi ja otsuse vormistamine võtab mõne päeva vaid aega. On võimalik ka see, et ühe istungiga otsust ei tehta, vaid selleks võetakse paar-kolm istungit aega," rääkis Pentus-Rosimannus.

Samuti on võimalik ka stsenaarium, kus meeste õigeksmõistva otsuse vaie rahuldatakse. Sellisel juhul peab ministeerium tõenäoliseks kahte varianti: esiteks, madalama astme kohtuotsus külmutatakse arutamise ajaks ja mehed peavad kohtuasja vaagimise lõpuni Indiasse jääma või teiseks, kohtuotsust ei külmutata ja mehed võivad kohtuasja arutamiseks ehk Eestisse saada.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

2014. aasta 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 5. aprillil, kuid puuduvate dokumentide tõttu ei saa nad riigist lahkuda.

Juulis 2014 mõistis Tamil Nadu osariigi Ülemkohtu Madurai haru (Madurai Ülemkohus) laevakaitsjad õigeks, kuid see otsus pole siiani jõustunud, sest Tamil Nadu osariik kaebas otsuse edasi India Ülemkohtusse.

India Ülemkohus pole tänaseni apellatsioonikaebust arutanud ega seisukohta võtnud, kas võtta edasikaebus menetlusse või mitte. Paralleelselt toimub teine menetlus meeste isiklike asjade, k.a. dokumentide tagastamise üle.