„Moldova edenemine ja inimeste elukvaliteedi paranemine sõltub suuresti läbiviidavatest reformidest. Eesti pakub Moldovale oma tuge nii e-riigi arendamises kui ka näiteks tervishoiu- ja hariduskoostöös,“ ütles Eesti välisminister.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on inimeste vahelised otsekontaktid parim moodus, kuidas selgitada elu Euroopa Liidus ning näidata reformide vajalikkust.

„Paljude Moldova noorte jaoks on Euroopa Liit midagi keerulist ja kauget. Kuidas ühes Euroopa Liidu riigis elatakse ja õpitakse, kuidas Eestis läbiviidud reformid riiki reaalselt aidanud on, seda tahetakse meilt õppida ja seda oma arengukoostööprojektidega Moldovale pakume,“ selgitas Pentus-Rosimannus. Näiteks toetab Eesti Moldova üliõpilaste õppimist Eesti ülikoolides. Praegu õpib Eestis kolm Moldova tudengit ning Eesti Diplomaatide koolis kaks noort diplomaati.

Veel on koostöö Moldovaga olnud edukas ettevõtlushariduse alal ning liiklusohutuse õppeväljakute rajamisel nii Chișinău kui ka väiksemate linnade koolides. Samuti aitab Eesti Idapartnerluse Keskus koolituste ja täiendõppe kaudu kaasa Moldova reformide läbiviimisele.

Moldova peaminister Chiril Gaburici tänas Eestit Moldova reformide läbiviimise toetuse eest. Tema sõnul on Eesti Moldova jaoks Euroopa poole liikumisel eeskuju. Peaminister märkis, et Moldova hindab kõrgelt Eesti kogemust ja peab eriti oluliseks kogemusi e-valitsemises ja küberteemades.