Ebola leviku tõkestamiseks on välisminister Urmas Paeti sõnul väga oluline kiire ja tihe rahvusvaheline koostöö. „Rahvusvaheline üldsus peab andma oma panuse selleks, et olukord ei muutuks veelgi kriitilisemaks.

Juba praeguseks on üle 5000 inimese viiruse tõttu surnud ning mitmete Lääne-Aafrika riikide tavapärane toimimine on tõsiselt häiritud,“ ütles ta. „Kui me ei suuda piisavalt efektiivselt tekkinud olukorrale reageerida ja haiguse levikut tõkestada, siis ohustab ebola lisaks Lääne-Aafrika riikidele ka muid piirkondi,“ lisas Paet. Rahvusvaheliste tervishoiuekspertide andmetel võib järgmise aasta jaanuariks olla nakatanute arv kuni 1,5 miljonit, kui haiguse levikule ei suudeta piiri panna.

ÜRO humanitaarasjade koordineerimisbüroo (OCHA - United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) Lääne- ja Kesk–Aafrika regionaalne esindus on esitanud rahvusvahelisele üldsusele abipalve aidata ÜRO agentuuridel, rahuvahelistel organisatsioonidel, valitsustel ja teistel doonoritel pakkuda haigusest haaratud piirkonnas koordineeritult kompetentset ja professionaalset humanitaarabi.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO andmetel on Lääne-Aafrikas ebolasse nakatunuid üle 10 000, viirusesse surnuid 5000, kuid tegelikud arvud võivad olla suuremad. Viirus levib nii Libeeria, Guinea ja Sierra Leone pealinnades kui ka raskesti ligipääsetavates maapiirkondades. Leviku piiramist takistab kõigi nende riikide nõrk tervishoiusüsteem.

Eesti on seni toetanud ebolavastast võitlust kokku 100 000 euroga - Maailma Terviseorganisatsiooni tegevust 60 000 euroga, et tõkestada ebola edasist levikut eriti Guineas, Libeerias ja Sierra Leones ning ÜRO peasekretäri asutatud ebola tõrjefondi (UN Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) 40 000 euroga. Eesti arst dr Argo Parts osales ÜRO kriiside ja katastroofide koordineerimis- ja hindamismeeskonna (UNDAC) liikmena neljanädalasel missioonil Libeerias Monrovias.

Välisministeerium toetab OCHA tegevusi ebolast haaratud piirkondades humanitaarabi andmiseks 230 000 euroga välisministeeriumi 2014. aasta eelarves arengu- ja humanitaarabiks ettenähtud vahenditest.