Välisminister Urmas Paet toonitas, et Eesti tahab Afganistani demineerimisse panustamise kaudu aidata kaasa nii Eesti ja teiste rahvusvaheliste relvajõudude sõdurite tööle kui Afganistani inimeste igapäevase elu turvalisemaks muutmisele. „Demineerimisfondist toetatakse mineeritud alade puhastamist, miinivarude hävitamist, aga ka ohvriabi ja ohutusalast haridust,“ sõnas Paet välisministeeriumi pressitalituse vahendusel.

„Just konkreetsed sammud on vajalikud maamiinidest ja ohtlikest sõjajäänustest vaba maailma suunas liikumiseks — et ei meie sõjaväelased ega Afganistani lapsed ei peaks elu jätma ning nende elukvaliteet ei peaks kannatama vigastuste tõttu,“ rõhutas välisminister.

Paet märkis, et Eesti annab maamiinide hävitamist toetades meie panuse ohutu ja normaalse elukeskkonna taastamisse. „Äärmiselt oluline on isikuvastaste maamiinide varude hävitamine, mineeritud alade demineerimine ja abi miiniohvritele,“ sõnas ta.

ÜRO miinivastase tegevuse talitus loodi 1997. aasta oktoobris, et koordineerida miinivastast tegevust ja astuda samme mineeritud alade demineerimiseks. Fondi rahalised vahendid saadakse üle 50% ulatuses vabatahtlikest annetustest, ülejäänud ÜRO rahuvalveoperatsioonide vahendite raames.

Eesti on panustanud ÜRO miinivastase tegevuse talituse vabatahtlikku demineerimisfondi (UN Voluntary Trust Fund for Assistance in Mine Clearance) alates 1999. aastast. Käesoleva aasta annetuse suurus on 50 000 krooni. Annetatav summa kaetakse välisministeeriumi eelarves rahvusvaheliste organisatsioonide liikmemaksudeks ettenähtud vahenditest.