Välisminister Urmas Paeti sõnul on 2011. aasta kevadel alguse saanud Süüria relvakonfliktist tingitud humanitaarkriis kasvanud tänapäeva üheks suuremaks ja laiaulatuslikumaks piirkondlikuks humanitaarkatastroofiks. „Kriisist on mõjutatud ligi 11 miljonit inimest, kusjuures sisepõgenike arv on kasvanud 6,5 miljonile," märkis Paet. „Pagulaste arv naaberriikides on praeguseks  tõusnud 3 miljonini. Süüria pagulasi on Liibanonis juba üle miljoni ja Jordaanias üle 600 000."

ÜRO andmete kohaselt on Süüria konfliktis hukkunud üle 190 000 inimese. Kriisist on mõjutatud 5,5 miljonit last - nendest 4,3 miljonit Süürias ja 1,2 miljonit väljaspool. 

Maailma toiduprogramm hoiatab, et on jõudnud Süüriale humanitaarabi andmises kriitilisse punkti ning kui lisavahendeid rahastamiseks ei leita, on nad sunnitud oma tegevusi Süürias vähendama. „Napib vahendeid vajaliku toiduabi pakkumiseks ligi 6 miljonile süürlasele," lausus välisminister Paet. „Eesti on andnud alates 2012. aastast Süüria kriisis kannatanutele humanitaarabiks kokku üle 1,1 miljoni euro ning toetame ka nüüd humanitaarkatastroofi leevendamist maailma toiduprogrammi kaudu."

Alates järgmisest kuust vähendatakse maailma toiduprogrammi teatel Süürias välja antava toidupaki suurust ning kärbitakse naaberriikides pagulastele jagatud toidukupongide arvu. Maailma toiduprogramm märgib, et programmide jaoks, mis on planeeritud detsembrisse puuduvad rahalised vahendid täielikult. Süüria kriisiga seotud tegevusteks vajab maailma toiduprogramm aasta lõpuni 352 miljonit USA dollarit, sealhulgas 95 miljonit dollarit Süüria abistamiseks ning 257 miljonit naaberriikide pagulaste toetuseks.

Maailma toiduprogramm (World Food Programme - WFP)  on üks suuremaid humanitaarabiorganisatsioone maailmas, mille põhiliseks eesmärgiks on toiduabi andmine kriisiolukordades. WFP on osa ÜROst ning oma tegevustes sõltub peaaegu täielikult vabatahtlikest annetustest.

2014. aastal on Eesti eraldanud ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametile (UNHCR) 100 000 eurot Süüria pagulaste toetamiseks Jordaanias ja ÜRO lastefondile (UNICEF) 150 000 eurot Süüria humanitaarkriisiga seotud olukorra parandamiseks. Lisaks on Eesti 2014. aastal toetanud ka Rahvusvahelise Punase Risti Komiteed (ICRC) tegevusteks Süürias 100 000 euroga.