Justiitsminister Kristen Michali sõnul on Eesti jaoks oluline, et Euroopa Liidu riigid on jõudnud järeldustele, milles rõhutatakse totalitaarrežiimide kuritegudest teadlikkuse tõstmise vajalikkust ning kutsutakse liikmesriike üles kehtestama 23. augustit totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäevana, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

„Euroopa Liidu tõhusa toimimise aluseks on liikmesriikide omavaheline solidaarsus ja üksteise ajaloo tundmine on solidaarsuse kujunemise vajalik eeldus. Inimsusevastaste kuritegude ennetamiseks on oluline mineviku kuritegelike režiimide pärandit ühesuguselt kohelda, alustades teadvustamise ja üleüldise teadlikkuse tõstmisega sellel teemal,“ ütles Michal.

Michal selgitas, et 2008. aastal võeti Euroopa Liidus vastu raamotsus teatud rassismi ja ksenofoobia vormide ja ilmingute vastu võitlemise kohta kriminaalõiguse vahenditega. „Samas keskendub see raamotsus Nürnbergi kohtu poolt hukka mõistetud kuritegudele ning Eesti huviks on alati olnud, et ära ei unustataks ka kommunistlikke totalitaarrežiime ja nende režiimide ohvreid.

Poola ja Balti riikide presidendid tegid 2008. aastal ühisdeklaratsiooni, milles kutsutakse uurima ja andma hinnangut kommunistlikele kuritegudele inimsuse vastu ja inimõiguste rikkumisele. Komisjoni kutsuti üles teemaga täiendavalt tegelema ning uurima totalitaarrežiimide ohvrite teemaga seonduvat. 2010. aastal ilmuski selle teema kohta komisjoni raport, millele peaksid nüüd vastama vastuvõetavad Euroopa Nõukogu järeldused.

„Eesti toetab nende järelduste vastuvõtmist täielikult ning meie jaoks on oluline just see, et seal kajastuks 23. august mälestuspäevana. Samuti on oluline, et järeldustes juhitaks tähelepanu komisjoni raportis kirjeldatud meetmete reaalsele rakendamisele,“ rõhutas Michal.

Nendeks meetmeteks on muuhulgas erinevad võimalikud EL poolt finantseeritud programmid, mis hakkavad tegelema totalitaarsete režiimide poolt toimepandud kuritegude uurimise, teadvustamise ja mälestamisega.