Paet lisas, et Islandi liitumisprotsess näitab ELi laienemispoliitika elujõulisust. “Lisaks on positiivne, et Euroopa Liit laieneb ka Põhja-Euroopas,” lisas ta.

Välisminister Paeti sõnul tähendavad liitumisläbirääkimised liituva riigi jaoks Euroopa Liidu õigustiku ülevõtmist, kuid samal ajal peab arvestama ka kandidaatriigi eripäradega. ,,Mitmes valdkonnas, nagu näiteks teadus, haridus ja kultuur Islandilt eraldi läbirääkimisi ei nõuta,” ütles Paet. “Paljudes teistes küsimustes soovib Island aga läbirääkimistega alustada järgmise kuue kuu jooksul. Samuti on Island valmis nii kiiresti kui võimalik avama läbirääkimised enda jaoks keerulisimates kalandus- ja põllumajanduspoliitika küsimustes,” märkis välisminister.

Paeti sõnul soovitakse Islandiga liitumisläbirääkimistega lõpule jõuda 2013. aasta keskpaigaks.

Island esitas taotluse Euroopa Liiduga ühinemiseks juulis 2009 ja veebruaris 2010 avaldas selle kohta positiivse arvamuse Euroopa Komisjon. Liitumisläbirääkimised avati juulis 2010, sellest ajast alates on toimunud nn sõelumine ehk Islandi ja Euroopa Liidu seadusandluste võrdlemine. Eile aset leidnud teise liitumiskonverentsiga avati sisulised liitumisläbirääkimised. Järgmised liitumiskonverentsid on kavandatud oktoobriks ja detsembriks 2011.