“Käesolev vaatluslend on Eesti jaoks esimene sellelaadne aktiivne missioon,” ütles kaitsejõudude peastaabi relvastuskontrolli grupi ülem major Villu Tamul.

Vaatluslennu juhtriigiks on Eesti, meeskonda kuulub viis Eesti ja viis Soome kaitseväelast ning ametnikku. Missiooni juhib kaitsejõudude peastaabi relvastuskontrolli grupi ülem major Villu Tamul, tema asetäitjaks ja ühtlasi Soome vaatlejategrupi ülemaks on kolonel Arto Kupiainen.

ATL vaatluslend viiakse läbi Rootsilt koos meeskonnaga renditava ja vaatluslendudeks rahvusvaheliselt sertifitseeritud lennukiga Saab 340B (OS-100). Kahemootoriline propellerlennuk on varustatud vertikaalse optilise panoraamfotokaameraga, teatas kaitsejõudude peastaap.

Täpne lennumarsruut otsustatakse kohapeal. Missioonil pildistatavad filmid ilmutatakse Soomes.

Avatud Taeva leping (Open Skies Treaty) on üks osa OSCE riikide julgeoleku- ja usaldusmeetmetest. Lepingu eesmärgiks on avatuse, julgeoleku ja usalduse arendamine riikide vahel, selle kitsam eesmärk on informatsiooni kogumine sõjalistest jõududest ning sõjalisest tegevusest.

Leping kirjutati alla 1992. aastal Helsingis ning see jõustus 2002. aastal. Avatud Taeva lepinguga on ühinenud 33 OSCE riiki, nende hulgas kõik NATO riigid. Eesti ühines Avatud Taeva lepinguga 2005. aastal. Lepinguga ühinemisel võttis Eesti endale kohustuse vastu võtta kuni neli teiste lepinguosaliste riikide vaatluslendu oma territooriumi kohal aastas.

Vene Föderatsioon sooritas Eesti õhuruumis vaatluslennud 2005. ja 2006. aastal.