"Eesti teeb kõik, mida oskab ja suudab, et Eston Kohver oleks kodus tagasi," ütles president Toomas Hendrik Ilves, külastades kolmapäeval Eston Kohveri perekonda. Kolmapäeval mõistis Pihkva kohus Kohveri 15 aastaks vangi.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildami vastusest Delfile jäi ebaselgeks, kas Ilves on Putiniga kontakteeruda proovinud või mitte. "President Ilves on Eston Kohveri teemat tõstatanud mitmetel välis- ja julgeolekupoliitika kohtumistel ning erinevatel üritustel. On selge, et selliste olukordade edukas lahendamine eeldab paljude ametkondade ladusat koostööd Eestis, välispartnerite tihedat kaasatust ning rohkelt samme, millest vaid osa on kõigile nähtav avalik suhtlemine," teatas Sildam.

Presidendi kantselei kolmapäevane pressiteade heidab natuke rohkem valgust sellele, kuidas Ilvese arvates Kohveri vabastamisega tegeleda tuleks.

"President Ilvese sõnul tegutseb välisministeerium koos partneritega Eestis ja liitlastega välismaal igapäevaselt selle nimel, et Eston Kohver saaks tagasi abikaasa ning poegade ja tütre juurde," teatas presidendi kantselei kolmapäeval.

Vastumeelsus venelastega suhtlemisel

Eesti ja Venemaa tipp-poliitikute kahepoolsed kohtumised on harvad, aga erinevalt teistest Eesti poliitikutest pole Ilves huvi tundnud isegi nende nappide kohtumiste vastu, mis on toimunud.

Võib-olla kõige tähelepanuväärsem oli Ilvese soovimatus kohtuda Vene õigeusu kiriku patriarh Kirilliga, kui too 2013. aastal Eestit külastas.

Õigeusu kiriku patriarhil on Venemaa mitteametlikus võimuhierarhias kõrge koht, mistõttu leidsid temaga kohtumiseks aja peaminister Andrus Ansip, riigikogu esimees Ene Ergma ja välisminister Urmas Paet. Selleks ajaks pikalt Venemaaga maadelnud Eerik-Niiles Kross kinkis aga Kirillile terve rea kunagi õigeusu kirikule kuulunud raamatuid, mille ta oli antikvariaatidest kokku ostnud.

Niisiis, kõik Eesti riigijuhid olid valmis kõrget Venemaa külalist väärikalt võõrustama. Kirill soovis kohtuda ka Ilvesega, aga Ilves ei leidnud selleks võimalust, sest ta otsustas samal ajal olla visiidil Sloveenias. Kahtlustati, et visiit Sloveeniasse oli teadlik samm, et Kirilliga mitte kohtuda.

Küsimusele, miks väldib Ilves kokkupuuteid Venemaa juhtidega, saab küsida vaid temalt endalt.