„Teadus- ja arendustegevus (TA) pole ministeeriumide sees ega vahel praegu kuigi hästi korraldatud. Öeldakse, et riik pole tark tellija – ei teata alati, milliseid TA tegevusi on vaja, mis juba tehtud või mida teevad teised ministeeriumid,“ selgitab „Valdkondliku teadus- ja arendustegevuse tugevdamise (RITA)“ programmi juht Liina Eek teadusnõuniku ametikoha vajadust. Nendele tõsistele puudustele juhtis tähelepanu ka riigikontroll riigi TA tegevuse elluviimist auditeerides.

„Kogemus näitab, et ministeeriumid, kus on olemas kas TA osakonnad või kus on tööl teadusnõunikud, on oma TA tegevuse planeerimisel ja elluviimisel süstemaatilisemad ja edukamad. Lühidalt - toimivad targa riigina ja on ka rahvusvaheliselt paremini nähtavad,“ ütleb Eek.

Teadusnõuniku ülesanne on nõustada ministeeriumi teadusküsimustes ja osaleda ministeeriumi TA töö kavandamises ja elluviimises nii siseriiklikult kui rahvusvaheliselt.

Teadusnõunike ametikohaga kaasnevad kulud hüvitab ETAg esimesel kahel aastal täiel määral. Sellele järgneval kahel aastal tuleb ministeeriumidel katta pool ametikohaga seonduvatest kuludest ning sealt edasi teadusnõuniku ametikoht enam toetust ei saa, kuid ministeerium võtab endale kohustuse rahastada ametikohta oma vahenditest veel vähemalt kahe aasta jooksul.

Tänaseks on programmi toel tööle asunud kaks teadusnõunikku (sotsiaalministeeriumis ja keskkonnaministeeriumis), kaitseministeeriumis on käimas konkurss teadusnõuniku leidmiseks. Ülejäänud ministeeriumid alles arutavad ametikoha vajaduse üle ning selle üle, kas taotleda selle toetamist RITA vahenditest või rahastada ise riigieelarvest.

Taotlusi ministeeriumide teadusnõunike ametikohtade toetamiseks saab esitada kuni 30. juunini 2016. Teadusnõunikud asuvad programmi toel tööle hiljemalt 1. augustil 2016.

Programmi rahastab ETAg Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.