Täna orbiidile saadetud Gaia projekti ettevalmistustööd algasid juba 1990ndatel ning Eesti teadlased on sinna panustanud juba 2002. aastast.

Projekti Eesti-poolne koordinaator ja Tartu observatooriumi vanemteadur Indrek Kolka ütles Delfile, et Eesti teadlaste roll seisnes satelliidile spetsiifilise tarkvara välja töötamises.

„Kuna Gaia poolt viie aasta jooksul vahendatav on väga põhjalik n-ö taevaülevaade, siis on selline lugu, et teleskoop ei tea, millist objekti ta parajasti vaatab. Saadavate andmete põhjal tuleb kindlaks teha, mis liiki, mis tüüpi ja mis iseärasustega see objekt oli, mida ta parasjagu vaatles. Niisuguste algoritmide väljatöötamise juures oli ka Tartu observatoorium tegev. Täpsemalt tegelesime ühe väga spetsiifilise täheklassi ära tundmisega teiste objektide hulgas,“ rääkis Kolka.

Gaia mõõdab Kolka sõnul hinnanguliselt miljard objekti, millest enamik on Linnutee galaktika tähed. „Aga seal on ka päris suur hulk välisgalaktilisi objekte, kaugeid galaktikaid ja kvasareid. Samuti ka lähemaid objekte, näiteks veel seni ülesleidmata päikesesüsteemi väikekehi, asteroide,“ lisas ta.

Kolka nentis, et kui Gaia ilusasti tööle hakkab, siis on projekti tähendus terve astronoomiateaduse jaoks väga ulatuslik.

Tartu astronoomidele on oma uurimistöös projektist samuti otsest kasu. Gaia mõõtmistulemused annavad enneolematu täpsusega kosmiliste objektide kaugused, mida saab rakendada ka Tartu astronoomide töös.

„Mida kaugemad objektid, seda ebatäpsemalt me nende kaugusi teadsime, kuid Gaia tehnoloogia on üles ehitatud vaatlusmetoodikale, mis tähendab, et kui ta viie aasta jooksul terve taeva mitu korda üle vaatab, siis igat objekti registreeritakse seitsekümmend korda,“ selgitas Kolka.

„Tänu sellele metoodikale, saame suurusjärgu võrra täpsemad kaugused. Kui me neid kaugusi täpsemalt teame, siis saame ka kogu oma teadustööd paremini süsteemi panna,“ lisas ta.

Tartu observatooriumist on Gaia projektiga seotud olnud kogu aeg umbes viis inimest.

Gaia saadeti orbiidile täna Prantsuse-Guajaanast Sojuz 2 tüüpi kanderaketiga.