“Vabandamine oleks viisakas žest rahva suhtes, kes on kannatanud suurte repressioonide tõttu,” vastas välisminister Kristiina Ojuland neljapäeval riigikogus välispoliitika arutelul riigikogu liikme Enn Tarto küsimusele, kas välisministeerium ei tahaks seda protsessi alustada.

“Seda on teinud ka teised riigid maailmas ja sellistes vabandustes ei näe ma loomulikult midagi imelikku.”

Ojuland ütles Eesti Päevalehe teatel, et paljud represseeritud on saatnud välisministeeriumile kirju, milles nad paluvad sellega tegelema hakata. Välisministri sõnul arutatakse praegu ministeeriumi eri osakondades, kuidas sellele küsimusele läheneda. “Meil on olnud selles osas mitmeid töised nõupidamisi,” lausus Ojuland.

Mõõdukas Enn Tarto ütles, et ta andis käiku riigikogu otsuse eelnõu, millega parlament kohustaks valitsust hakata tegelema Venemaalt vabanduse palumise ja kompensatsiooni nõudmisega. Tarto avaldas lootust, et riigikogu võtab vastava otsuse ka vastu.

Tarto sõnul on paljud kommunismiohvrid saatnud talle juba terve kastitäie kirju, kus nad paluvad teda Venemaalt kompensatsiooni nõudmisel vahendajaks.

Ajaloolane ja endine Eesti suursaadik Moskvas Mart Helme ütles Eesti Päevalehele, et Eesti peab kindlasti Venemaalt vabanduse palumist ja kompensatsiooni nõudma.

“Venemaa tunneb pidevalt muret oma kaasmaalaste pärast Eestis,” lausus Helme. “Ja samuti on nad rahulolematust ilmutanud, et me jälitame siin neid omaaegseid küüditajaid. Ma arvan, et õhk saab täiesti puhtaks, kui ka meie oma nõudmised, pretensioonid, mured ja ajaloolised võlad lauale viskame.”

Helme avaldas arvamust, et kui Eesti jääb oma nõudmises rahvusvahelise toetuseta, siis võib Venemaa meie nõudmistele vilistada.

“Nad pööravad selle nii, et Eestis tegutsevad rahvusradikaalsed poliitikud, kes ei suuda minevikku unustada ja tulevikku vaadata,” ütles Helme. “Aga kui samasugused nõudmised esitavad ka Läti ja Leedu ning ülejäänud endised Nõukogude Liidu vabariigid, samuti Euroopa Liit ja maailma suurriigid, siis ma arvan, et Venemaa nõtkub.”

Helme lisas, et kui Venemaa tahab olla euroopalik riik, siis ta peab võtma eeskuju Saksamaast, kes on maksnud natsirežiimi toime pandud kuritegude eest kompensatsiooni.