Sünnipäevapidu Vabaduse väljakul algab kell 11, mil pidulisi tervitab peaminister Jüri Ratas. Avakõnele eelneb Erasmuse+ programmi juubelifoto tegemine, milleks moodustatakse Vabaduse väljaku treppidel inimestest number 30.

Seejärel kuulutab Riivo Sinijärv Eesti Euroopa Liikumise nimel välja aasta eurooplase.

Kogu päeva täidab meelelahutusprogramm. Koostöös lavastaja Ain Mäeotsaga loodud humoorikaid sketše esitavad tuntud meelelahutajad Tigran Gevorkjan, Egon Nuter ja Rohke Debelakk.

Eesti eesistumisega seotud fookusteemadel, milleks on turvalisus ja julgeolek Euroopas, isikute vaba liikumine Euroopas ning teenused ja kaubad internetis, debateerivad igal täistunnil SpeakSmarti väitlejad.

Tasakaalu leidmine erinevate huvide vahel on 1. juulil algava eesistumise võtmeküsimus. Seekordsel Euroopa päeval saab oma tasakaalu proovile panna erinevate tasakaaluliikuritega. Oma oskusi demonstreerivad Jaan Roose slackline’il ja läti trikiratturid Greentrials. Lastele on lustimiseks üles seatud avar mänguala koos erinevate meisterdamisvõimalustega.

Meelelahutusprogrammi juhivad Kertu Moppel ja Urmas Vaino. Päeva lõpetab kontsert, kus astuvad üles Karl-Erik Taukar, Tanja Mihhailova ja Jüri Pootsmann.

Nii nagu varasematel aastatel, mängitakse Euroopa päeval orienteerumismängu läbi kesklinnas asuvate välisriikide esinduste. Mängus osalejate vahel lähevad loosi reisitšekid väärtuses 300 eurot, 700 eurot ja 1000 eurot.