Eelnõu kohaselt sätestatakse täpsem regulatsioon e-residendile digitaalse isikutunnistuse väljaandmiseks.

Välisriikides elavate välismaalaste kaasamiseks Eesti majanduse, teaduse ja hariduse arengusse luuakse neile e-residentsus, mis põhineb, erinevalt tavapärasest elukohariigist lähtuval määratlusel, digitaalsel identiteedil.

Seda on võimalik tõendada digitaalse isikut tõendava dokumendiga – mitteresidendi digitaalse isikutunnistusega.

Valitsus otsustas esitada eelnõu arutamiseks riigikogule.

Siseminister Hanno Pevkur tõi valitsuse pressikonverentsil näite, et kui Rootsi ettevõtja soovib olla Eesti ettevõtte juhtuses ja Eestis toimetada, peab täna selleks läbima pika bürokraatliku tee, siis
uue lahenduse kohaselt on võimalik väljastada talle e-residentsus ja talle väljastatakse Eesti ID.

Ministri sõnul on see isiku tuvastamisvahend välismaalasele ja sõltumata asukohast on tal võimalik tuvastada enda isikusamasust ja teha kõiki tehinguid nagu Eesti ID-kaardiga.

Pevkuri sõnul saab e-residendi staatuse kasutajatering olema tuhandetes kui mitte kümnetes tuhandetes. Kui lisada ettevõtjatele veel väliseestlased ja Eesti juurtega inimesed, kellel on teise riigi kodakondus, siis läheneb e-residentide ring sadadesse tuhandetesse.

Pevkur rõhutas, et e-residendi staatust on hüve, mitte inimese õigus, mida riik käsitleb sarnaselt viisa andmisega. "Riigil on õigus seda anda, aga on ka õigus seda ära võtta," ütles Pevkur ja rõhutas, et valimisõigust see ei anna.