Volikirja üleandmise tseremooniale järgnenud vestluses leidis suursaadik Mõttus, et Eesti ja Türgi nägemus julgeolekuolukorrast Euroopas ja maailmas laiemalt on suures osas sarnane ning arutelu NATO partneritena on avatud. President Erdoğan tõi välja, et Türgi mõistab Eesti julgeolekumuresid hästi ning hindab partnerlussuhet kõrgelt, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Majandussuhetest rääkides leidsid president ja suursaadik, et potentsiaali ja mitmekesistamisvõimalusi jätkub. „Majandussuhete arendamine kuulub Eesti saatkonna prioriteetide hulka ning perspektiivi on mitmes sektoris, sealhulgas IT-vallas,“ ütles suursaadik Mõttus. President Erdoğan lisas, et Türgi on huvitatud koostööst Eestiga küberturvalisuse vallas ning osaleb tulevikus aktiivselt ka NATO küberkaitsekoostöö keskuse töös.

Vestluses arutati ka Türgi Euroopa Liidu püüdlusi ning suursaadik Mõttus tõi välja, et Eesti on alati valmis sel teemal arutlema ning jagama enda integreerumiskogemusi.

President Erdoğan rõhutas ka Eesti ja Türgi diplomaatiliste suhete pikka traditsiooni: Türgi tunnustas Eestit 1924. aastal ja esimene Türgi suursaadik Eestis nimetati ametisse juba 1935. aastal. Suursaadik Mõttus meenutas tänuga, et Türgi pole kunagi tunnustanud Nõukogude Liidu anneksiooni Eestis ning lisas, et alates Eesti taasiseseisvumisest on Eesti ja Türgi vahel olnud avatud ja sõbralikud partnerlussuhted.

Marin Mõttus sündis 4. aprillil 1960. aastal Tallinnas. 1983. aastal lõpetas Mõttus Tartu Ülikooli eesti keele ja kirjanduse eriala ning 2000. aastal omandas rahvusvaheliste suhete magistrikraadi Madridi Diplomaatide Koolis ja Complutense Ülikoolis. Enne välisteenistusse astumist on Marin Mõttus töötanud õpetajana nii keskkoolis kui ka Tallinna Tehnikaülikoolis, olnud tegev infoagentuuri „Baltic News Service“ välisuudiste toimetuses ning tõlkinud ilukirjandust hispaania keelest eesti keelde. Välisministeeriumis töötab Mõttus alates 1997. aastast, mil ta asus ministeeriumi pressisekretäri ametikohale. Aastatel 2002-2005 töötas Mõttus majandusdiplomaadina Eesti saatkonnas Madridis, seejärel büroodirektorina välisministeeriumi poliitikaosakonnas. Marin Mõttus juhtis Eesti erimissiooni Iisraelis ning oli alates saatkonna avamisest Tel Avivis 2009. aastal Eesti ajutine asjur Iisraelis. Alates 2010. aasta oktoobrist oli Mõttus Eesti suursaadik Portugalis ning vahetult enne suursaadiku kohale asumist Türgis töötas ta välisministeeriumi poliitikaosakonna Aasia, Aafrika, Austraalia ja Ladina-Ameerika büroo direktorina.