Süüdistustest loobumise otsuse said laeva omanikfirma Advanforti palgatud advokaadid kätte eile ja täna minnakse sellega politseisse, kus antakse neile üle dokument, mis kinnitab, et mehed võivad riigist lahkuda.

Seejärel tuleb veel kätte saada oma isiklikud asjad ja dokumendid, mis on Tuticorini linnas ehk seal, kus mehed 9 kuud tagasi arreteeriti, seletas Lubi.

"Meil täielikku kinnitust ei ole, kas süüdistaja poolel on õigus edasikaebamisele," möönis Lubi. Ta märkis, et isegi kui otsus edasi kaevatakse, võivad mehed siiski praegu Eestisse naasta.

"Saaga on lõppenud momendil, kui nad on ilusti Tallinnasse saabunud. Optimistliku stsenaariumi kohaselt loodan, et selle nädala jooksul," rääkis Lubi.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris mullu 18. oktoobril USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 05. aprillil. Üleeile sai välisministeerium teate, et kohtuistungil otsustati laeva Seaman Guard Ohio meeskonnale esitatud süüdistused tagasi võtta, kohtuasi lõpetada ja nad vabastada, ainsana ei kehtinud see laeva kaptenile. Välisministeeriumile teadaolevalt leidis kohus, et piraaditõrjelaeva kõigi meeskonnaliikmete suhtes esitatud süüdistustel illegaalses relvaveos ei ole alust.