Täna hommikul jätkub Euroopa Ülemkogu istung. Erinevalt eilsest on täna ajalooline olukord, kus üks EL-i liige on jäetud ukse taha. Suurbritannia peaminister David Cameron kõnelustel ei osale, omavahel peavad nõu 27 riiki.

Kõneluste eesmärk on alustada debatti, kuidas minna edasi olukorras, kus britid on otsustanud Euroopa Liidust lahkuda. Eesti Päevalehele teadaolevalt mingeid kokkuleppeid täna kindlasti oodata ei ole, nendeni võidakse jõuda ehk alles sügisel.

Eesti peaministri Taavi Rõivase üks konkreetne seisukoht on, et EL-i ja Suurbritannia vahelist lepet, mille kallal töötati juba ammu enne Brexitit, ei tohiks nüüd laualt terviklikult maha lükata, vaid osade sealsete punktidega tuleks paralleelselt edasi tegeleda Suurbritannia liikmelisusest sõltumata. Taavi Rõivase sõnul on sellisteks punktideks leppes ühisturg, kaubandus ja Euroopa vabaduste teemad.

Ühel hetkel tulevikus algavad kindlasti ka läbirääkimised Suurbritanniaga selle üle, kuidas nad EL-ist lahkuvad. Eesti seisukoht on, et see protsess ei tohiks halvata ülejäänud EL-i, seetõttu on oluline EL-i ja Suurbritannia leppega edasi tegeleda.