Täna kohtuvad Peterburis Eesti ja Soome siseministrid ning Venemaa Föderaalse Narkokontrolli Agentuuri direktor, et teha kokkuvõte kolmepoolse narkovastase koostöö senistest tulemustest ning leppida kokku tihedamates ühistegevustes ja operatsioonide läbiviimises.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on narkokuritegevus, eeskätt tulenevalt Kesk-Aasia ja Afganistani regiooni aktiivsusest, tõsiseks ohuks nii Euroopa Liidu riikidele kui Venemaale. Piiriülese narkokaubanduse takistamiseks oleks vaja tagada tõhus piirikontroll nii Eestis, Soomes kui Venemaal ja ametkondadevaheline tihe ning operatiivne infovahetus.

"Venemaa on suurriigina transiitmaaks Kesk-Aasia ja Lähis-Ida riikide narkotoodangule, samuti toodetakse Venemaal osa Euroopa turule mõeldud narkootikumidest. Eesti ja Soome on Euroopa Liidu kirdeosa piiririikidena ohutsoonis, seega on koostöö kolme Läänemere-äärse riigi vahel loomulik," selgitas minister Vaher ühise tegutsemise olulisust.

Koostöö üheks praktiliseks näiteks on narkoaine keemilise spektri analüüs ja infovahetus naaberriikidega, et täpsemalt kindlaks teha nii konkreetse varustusliini erinevad tarnesuunad, aine päritolu kui ka kahtlusalused isikud kuritegelikus süsteemis. See aitab kindlaks määrata, kas näiteks Venemaal mingi kindla labori avastamine ja sulgemine on mõjutanud Soomes või Eestis teatud aine kättesaadavust ja katkestanud varustusahela.

"Hindame koostööd kolme riigi vahel toimivaks, mida aga saab ühistes huvides veelgi tugevdada. Kõik osapooled olid viimasel kohtumisel veendumusel, et sellises vormis koostöö jätkamine on vajalik. Eesti peamiseks huviks on koostöö kange sünteetilise opioidi ehk fentanüüli kättesaadavuse vähendamiseks," sõnas siseminister.

2002. aastal loodud kolme riigi narkokaubanduse-vastane ühisalgatus FER (FIN, EST, RU) on Soome, Eesti ja Loode-Venemaa piirkonna vastavate ametkondade vaheline narkokuritegevuse tõkestamise ekspert-töörühm, mis koguneb kolm korda aastas.

Soomest ja Eestist on töörühmas osalejateks keskkriminaalpolitsei ja tolliasutused, Venemaa narkokontrolli teenistuse Loode-Venemaa piirkonna üksus ning Peterburi ning Leningradi oblasti politsei vastavad narkoüksused.