Eelmine kord sattusid Eesti üksuse veoauto ja Hummeri maastur varitsusele, neid tulistati kaks korda granaadiheitjast, siis automaatidest ja visati granaat. Toona ei saanud keegi haavata, kirjutab Postimees.

Kaitseväe juhtkond ei välista, et mõlema rünnaku põhjuseks on eestlaste hea töö oma vastutusalas kriminaalsete liidrite võimu kärpimisel, samuti võtsid nad koos ameeriklastega kinni sealses allilmas mõjuvõimsa iraaklase, keda seostatakse ka rünnakutega USA vägede vastu.

“Võimalik, et Eesti kaitseväelased on muutunud märklauaks,” tunnistas peastaabi ohvitser. “Ühendriikide sõjaväelasi on keeruline üksteisest eristada, aga hoolimata vormi sarnasusest on eestlastel selge eritunnus — sinimustvalge käiseembleem.”

Eile tabas granaadirünnak eestlasi kella 9 ja 10 vahel hommikul, kui nad patrullisid jalgsi Abu Ghuraybi linnaosa turu lähedase kiirtee ääres.

Üks kohalikest elanikest püüdis neid kallaletungi eest hoiatada, kuid samal ajal visaks seni tabamata iraaklane teiselt poolt teed nelja Eesti sõduri kõrvale käsigranaadi. Ründaja nimi on nüüdseks teada ja teda otsib USA sõjaväepolitsei.

“Õnneks ei saanud meie poisid raskelt ja ohtlikult haavata,” ütles kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts pärastlõunasel pressikonverentsil, rääkides oma sõdurite esimesest haavatasaamisest Bagdadis. “Nende vigastused ei ole suured.”

Peastaap ei välista, et kui uurimine kinnitab Eesti üksuse sattumist Bagdadi allilma või Iraagi sisside teadlikult valitud märklauaks, antakse aastavahetuseni missioonil teenivatele eestlastele uus vastutusala ja nad lahkuvad Abu Ghuraybi linnaosast.