ENPA presidendi sõnul oli Eesti üks esimesi, kui mitte päris esimene riik, kelle kohustusi ja leppeid Euroopa Nõukogu liikmena assamblee kontrollis. “Ometigi lõpetati nende soovitusel monitooring aastal 1997,” rääkis lord Johnston. “Tundub, et kogu rahvusvaheline üldsus on ühel nõul, et te peate end korralikult üleval.”

Monitooringuaruande koostamise lõpetamisel soovis ENPA näha edasiminekut selles osas, mis puudutab pagulaste kohtlemist, vene keelt kõnelevate elanike olukorda ning tingimusi kinnipidamiskohtades.

“Need kõik on keerulised ja delikaatsed küsimused, ning kui materiaalses ja seadusandlikus mõttes võib edu suhteliselt kiiresti saavutada — juhul kui on olemas vajalikud vahendid ja poliitiline tahe,” ütles ENPA president. “Kulub siiski aastaid, et muuta inimeste suhtumist, mis iseenesest on mainitud reformide püsiva tulemuse saavutamise eeltingimus.”

Lord Johnstoni sõnul teevad Eesti esindajad Euroopa Nõukogus ja eriti assambleel eeskujulikku tööd ning annavad panuse, mis ei ole proportsionaalne Eesti suurusega.

ENPA president lõpetas oma kõne prantsuse keeles: “Estonie, douze points” (Eesti — kaksteist punkti).