Kommunismiohvrite memoriaalile asetasid pärja Eesti suursaatkonna asejuht Ameerika Ühendriikides Kyllike Sillaste-Elling ja Eesti kogukonna juht Ameerika Ühendriikides Marju Rink-Abel, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Mälestustseremoonial esinesid sõnavõttudega Kommunismiohvrite Sihtasutuse president Dr. Lee Edwards, kongressi liikmed Daniel Lipinski ja Thaddeus McCotter, Rootsi parlamendi saadik Göran Lindblad ning Ühendatud Balti Ameerika Komitee tegevdirektor Karl Altau.

Kommunismiohvrite mälestusmärk avati 2007. aasta juunis president George W. Bushi ning toonase Esindajatekoja väliskomitee esimehe Tom Lantose poolt. Eelmise aasta juunis avati ka kommunismiohvrite globaalne virtuaalmuuseum, mis koondab kommunistlike režiimide all kannatanute andmed ja saatused. Virtuaalmuuseumis on ka Eestile pühendatud galerii.

Nii kommunismiohvrite memoriaal kui ka virtuaalmuuseum on rahvusvaheline algatus, mida on Euroopast toetanud teiste riikide seas Eesti, Läti, Leedu, Ungari, Tšehhi, Slovakkia ning Poola valitsused, aga ka tuhanded organisatsioonid ja eraisikud üle maailma.