“Humanitaarolukord Ida-Ukrainas on väga raske,” ütles välisminister Pentus-Rosimannus. “Julgeolekuolukorra halvenemise tõttu on Ukrainas sisepõgenikke ligi 470 000. Inimesed vajavad nii toitu kui muud eluks vajalikku,” lisas ta ministeeriumi vahendusel.

Välisministeerium koostöös Eesti toiduainetetööstuse ettevõtjatega ja ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametiga (UNHCR) saatis Ukraina sisepõgenikele humanitaarabina toiduaineid. Koostöös E-Piim Tootmise AS-i, Maag Konservitööstuse AS-i ja Salvest ASiga saatis välisministeerium Ukraina sisepõgenikele 20 tonni täispiimapulbrit, 4,7 tonni lihakonserve ja 4,5 tonni supikonserve.

Esimene osa toiduabist jõudis Odessa piirkonnas olevate pagulasteni. Edasi kavatsetakse toiduabi UNHCRi vahendusel toimetada Donetski, Slovjanski ja Severodonetski piirkondades olevate sisepõgenikeni.

ÜRO pagulaste ülemvoliniku amet (UNHCR - The Office of the United Nations High Commissioner for Refugees) on suurendanud oma kohalolekut Ukrainas ning lähetanud oma missiooni Ida-Ukrainasse. UNHCR varustab kriisipiirkonnas pagulaskeskuseid, haiglaid, lasteasutusi ning pagulasi toiduainete, soojade riiete, hügieenivahendite ja igapäeva eluks muu vajalikuga.

Välisministeerium toetab ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti (UNHCR) kaudu Ida-Ukrainast pärit pagulaste olukorra leevendamist ja humanitaartoiduabi andmist 80 000 euroga.