Agentuuri esindajad tutvustasid teadlastele ja ettevõtjatele võimalusi rahvusvahelise kosmosejaama kasutamiseks kaaluta olekus eksperimentide läbiviimiseks, kirjutab Postimees.

Kui eksperimendid kosmoses võivad Eesti firmadele olla liiga kulukad ESA pakutud 50protsendilisest toetusest hoolimata, siis seadmete valmistamine Euroopa kosmoseprogrammi jaoks pole sugugi võimatu.

Satelliitantenne valmistava firma Vertex Estonia juhatuse esimehe Aleksander Rulkovi hinnangul pole Eesti teaduslik ja tööstuslik potentsiaal Euroopa kosmoseprogrammist osavõtmiseks teiste riikide omast kehvem.

Näiteks 2003. aastal viis Vene kandja Soyuz kosmosesse Euroopa kosmoseagentuuri kosmoselaeva Mars Express, mis praegu tiirleb ümber Marsi, pildistab punast planeeti ja edastab Maale ka muid andmeid Marsi kohta. Projekti maapealne keskus on Austraalias, Perthi lähedal asuv ESA baas, mis suhtleb Mars Expressiga Eestis valmistatud 35meetrilise läbimõõduga raadioteleskoopi abil.

Tallinnas Mustamäel asuv, varem Tarberaud ASina tuntud firma töötab juba poolteist kuud Vertex Estonia nime all. Firma on osa USA suurkontsernist General Dynamics ning 51 protsenti Vertex Estonia aktsiatest on ameeriklaste käes. Vertex Estonia mullune käive oli 70 miljonit krooni ning firma on Rulkovi sõnul kasumis.