Soome mees väitis ajalehes Iltalehti avaldatud loos, et Eesti politsei küüditas ta jõululaupäeval Tallinnast välja tühermaale ning jättis sinna pimedusse. Eesti politsei sõnul oli tegu alusetu süüdistusega, mis õõnestas oluliselt politsei usaldusväärsust.

Tänaseks on politsei- ja piirivalveameti sõnul Soome politsei otsustanud antud menetluse lõpetada, kuna kirjeldatud juhtum ei leidnud tõendamist. Põhja prefekti Elmar Vaheri sõnul oli tegemist äärmiselt tõsise süüdistusega, mis seadis kahtluse alla Eesti politsei usaldusväärsuse ka rahvusvahelisel tasandil.

"Tegime kõik endast oleneva, et juhtumi täpsed asjaolud välja selgitada. Tuvastasime, et selle isikuga ei ole politsei antud ajal ega viisil kokku puutunud. Tema andmeid ei töödeldud, isik ei viibinud politseijaoskondades. Jõululaupäeval ei võtnud ükski patrull ka kirjeldustele vastavat sõitu ette," ütles Vaher Delfile.

Politseile teeb muret, et sellise mõtlematu teo tagajärjel kannatab politsei maine ja usaldusväärsus tervikuna. See tähendab, et olukorras, kus mõnel inimesel, olgu selleks näiteks Soome turist, on tulevikus reaalselt vaja politsei abi, võib ta sellise uudise tagajärjel jätta kartusest asutuse poole pöördumata.

Samuti tähendab alusetute süüdistuste esitamine, et juhtumiga tegelemiseks kulutavad politseiametnikud hulgaliselt töötunde, mis oleksid võinud minna reaalselt aset leidnud kuritegude lahendamiseks. "Loodame samuti, et hea tava kohaselt küsivad edaspidi ka välismeedia väljaanded politsei teemade kajastamisel kommentaare ka politseilt endalt," sõnas Vaher.

Selle kohta, millistel asjaoludel Soome politsei otsustas menetluse lõpetada, Delfil Soomest kommentaari saada ei õnnestunud.

Helsingist pärit eakam mees esitas teisel jõulupühal Helsingi politseile avalduse, milles süüdistas Eesti politseid vabadusevõtmises ja abitusse olukorda jätmises, kirjutab Iltalehti.

Mees väidab, et eksis jõululaupäeval kella 22 järel Tallinna kesklinnas ära. Ta nägi tänaval seisvat politseiautot ja otsustas küsida autos istunud kahelt politseinikult, kuspool asub tema hotell. Politseinikud ütlesid firmajuhi sõnul, et ta autosse istuks ja lubasid ta kohale viia.

Kui soomlane auto tagaistmele istus, kihutas see suure kiirusega minema. Suunda ei võetud aga mitte hotellile, vaid sõideti süngesse tööstuspiirkonda Tallinna lähedal. Kohal olles käsutati mees enda väitel autost välja pimedusse. Auto sõitis minema ja mees jäi üksi.

Soomlase hinnangul oli ta 20-30 kilomeetri kaugusel Tallinnast kahe suurema tee ristmikul. „Ma ei jäänud röövleid ootama, vaid hakkasin mööda väikest teed jooksma, et mind ei leitaks,“ ütles mees. Oma east hoolimata on mees heas vormis. Mõne aja pärast nägi ta vaba taksot ning naisjuht viis ta tagasi Tallinna ja hotelli.