Õhuväe kopetripiloodid kapten Rene Kallis ja kapten Martin Noorsalu lõpetasid sel nädalal aastase koolituse Ameerika Ühendriikides Marylandi Rahvuskaardi Aberdeeni harjutusväljal ning suunduvad peagi sõjalisele operatsioonile Afganistani, teatas kaitseväe peastaap.

Eesti piloodid hakkavad teenima Helmandi provintsis meditsiinilise evakuatsiooni üksuses, kus lendavad UH-60 Black Hawk tüüpi kopteritel. See on esimest korda peale taasiseseisvumist, kui Eesti õhuväe piloodid osalevad rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil.

Kapten Kallis ja kapten Noorsalu alustasid teenistust Ameerika Ühendriikide Marylandi Rahvuskaardi lahingulendude brigaadis 2011. aasta suvel. Piloodid läbisid Blackhawk kopteri tüübi- ja tasemekoolituse, kus harjutasid lendamist öövaatlusseadmetega, tulekustustuslende ja vintsimist, samuti lendamist formatsioonis ja ripplastiga ning taktikalist madallendu. Afganistani operatsiooniks valmistumisel läbisid Eesti piloodid ka kõrgmägedes lendamise koolituse.

Kokku osaleb rahvusvahelises programmis neli Eesti õhuväelast - lisaks Ameerika Ühendriikidele õpivad kaks pilooti alates möödunud aasta veebruarist Ühendkuningriigis. Kõik neli pilooti on läbinud Saksamaal turbiinmootoritega kopterite baasväljaõppe, instrumentaallennu koolituse ja öövaatlusseadmetega lendamise koolituse. Pärast programmi lõppu naasevad piloodid Eestisse, kus jätkavad kogemuste jagamist ja õpetamist.

Kapten Kallis ja kapten Noorsalu teenivad Marylandi Rahvuskaaardi lahinglendude brigaadis Eesti ja Ameerika Ühendriikide koostööprogrammi raames, mille eesmärgiks on hõlbustada teadmiste ja kogemuste toomist Eestisse, et riik saaks välja arendada oma modernse kopteriprogrammi.