Valitsus ootab saatkonna vastust, millist abi USA-l täpselt tarvis on. Seejärel peab valitsus langetama vastava otsuse, ütles Delfile Martin Jasko valitsuse kommunikatsioonibüroost.

“Eesti päästemeeskonnas ja DVI-üksuses [suurõnnetuste ohvrite identifitseerimisüksus] on suurte rahvusvaheliste kogemustega spetsialistid, nad on olnud tegevad mitme kriisi lahendamisel ja oleksid suureks abiks ka New Orleansis,” teatas siseminister Kalle Laanet Delfile.

“Kui Eesti valitsus võtab vastu otsuse osutada Ameerika Ühendriikidele abi, on siseministeerium valmis oma valitsemisala ressursse pakkuma.”

Laaneti sõnul saaks päästemeeskonna missiooniks, nagu aasta alguses Indoneesiaski, meditsiinilise abi osutamine, vigastuste hindamine, meditsiinilise info edastamine võimalike terviseriskide ennetamiseks ja palju muud. DVI-üksus pakuks abi looduskatastroofi ohvrite identifitseerimisel.

Valitsus on arutanud ka tekkide või raha saatmist abivajajatele. Tekkide puhul kerkis aga küsimus, kuivõrd mõttekas on nende toimetamine üle Atlandi ookeani. Ka võimalikku rahasumma eraldamist ei ole otsustatud.

Eesti peab abistamisotsuse korral oma tegevust koordineerima ka naaberriikidega, sest logistiliselt on abi toimetamine USA-sse keeruline.