Õppuse stsenaariumi kohaselt toimub Rootsi vetes kahe laeva kokkupõrge, mille tagajärjel valgub naftatankerist merre ligi 20 000 tonni naftat, teatas päästeamet.

Eesmärk on tõsta Läänemere äärsete riikide valmisolekut reageerimaks suurtele reostustõrjeoperatsioonidele, parandades erinevate riikide teadmisi üksteise ressurssidest ja kaasamise protseduuridest.

Õppusel harjutatakse reostussündmuse info edastamist, rahvusvahelise abi kaasamist ning laiaulatusliku reostuse likvideerimise juhtimist. Samuti mängitakse läbi avamerel ja rannikul reostuse kokku kogumine ning reostunud lindude puhastamine.

Päästeamet osaleb õppusel üheksa reostustõrjespetsialistiga, kellest peadirektori asetäitja Alo Tammsalu ja päästetööde osakonna peaspetsialist Ivar Frantsuzov on õppuse ametlikud hindajad. Eesti ekspertidel on kaasas ka reostustõrjekonteiner, mis sisaldab vabatahtlikele mõeldud reostustõrjevarustust ja isikukaitsevahendeid.

„Läänemere regiooni riikide valmidus suurteks reostusteks on erinev, aga me kõik teame, et ükski riik ei ole suuteline ainult oma ressurssidega suurte naftatankerite õnnetuste korral riigi rannikut ja elusloodust kaitsma ning reostust likvideerima,“ ütleb Tammsalu.

Lisaks Eesti päästeala inimestele osalevad õppusel vaatlejatena spetsialistid Keskkonnainspektsioonist, Sisekaitseakadeemia Päästekolledžist, Mereakadeemiast ning vabatahtlikud isikud Eestimaa Looduse Fondist ja Vabatahtlikust Reservpäästerühmast.

Õppus korraldatakse ja rahastatakse Euroopa Liidu Interreg IVA programmist rahastatava projekti EnSaCo (www.ensaco.fi ) raames. Päästeameti osalemise kulud kaetakse samuti EnSaCo projekti eelarvest.