Ministrite komisjon, kelle ülesandeks on koordineerida Eesti riikluse ajaloo rahvusvahelist tutvustamist, otsustas oma esimesel koosolekul teha valitsusele ettepaneku suurendada välisministeeriumi ja Eesti Instituudi võimalusi tõhusate infomaterjalide ettevalmistamiseks ja levitamiseks, teatas Delfile valitsuse pressibüroo.

Komisjon tunnustas reedel sel alal tehtud tööd, samas aga tõdes Venemaalt lähtuva valeteabe edastamise ägenemist. Samas on inimsusvastaste kuritegude uurimise Eesti rahvusvahelise komisjoni (nn Max Jakobsoni komisjon) ja okupatsioonide repressiivpoliitika uurimise riikliku komisjoni (nn Vello Salo komisjon) raportid, ajaloouuringud ja rahvusvaheliste sidemete tugevnemine loonud uusi võimalusi levitada lähiajaloo kohta tõepärast teavet.

Komisjon tegi ettepaneku korraldada järgmise aasta jooksul rahvusvaheline konverentsidesari, pakkuda maailma ülikoolidele Eesti diplomaatide ja poliitikute loenguid ja kaasajastada Eestit tutvustavaid võrguportaale.

Kavas on ka kaasaegsete õppematerjalide loomine ajaloo- ja kodanikuõppeks ning vene koolide ajalooõpetajate täiendkoolitamine.

Ministrite komisjon leiab, et Vabadussammas peaks tähistama Eesti rahva ja riigi ajaloolist võitu Vabadussõjas ning see peaks asuma Tallinnas vabaduse platsil.

Komisjon esitab oma ettepanekud valitsuskabinetile järgmisel nädalal ning asub korraldama nende elluviimist vastavalt valitsuses otsustatavale.

Ka tutvub komisjon oma järgmisel koosolekul ülevaatega kõigist Eesti pinnal asuvatest Vabadussõja, II maailmasõja ja okupatsioonidega seonduvaist mälestusmärkidest, nende seisukorrast ja õiguslikust staatusest.

Ministrite komisjon Eesti vabaduse ausamba rajamise, Eesti riikliku iseseisvuse eest langenute mälestuse jäädvustamise ja Eesti lähiajaloo tutvustamise tegevuskavade väljatöötamiseks ja tegevuste koordineerimiseks loodi valitsuse korraldusega novembri algul.

Komisjoni, mida juhib rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo, kuuluvad haridus- ja teadusminister, justiitsminister, kaitseminister, kultuuriminister, siseminister, välisminister ja riigisekretär.