Eile selgus, et Boroditš hakkab juhtima Tallinna Linnatranspordi AS-i. Pressiteate vahendusel kinnitas Boroditš, et kui nõukogu ta ametisse kinnitab, lahkub ta riigikogust.

Tema asendusliige on Aivar Surva, kes ennekõike olnud tegev Jõhvi vallas. Ta oli seal varasemalt ka vallavanem. "Olen omavalitsustes töötanud alates 1994. aasta jaanuarist ja oman selles valdkonnas üsna palju kogemusi," tutvustab ta end Reformierakonna kodulehel.

Pärast viimaseid kohalikke valimisi jäi Reformierakond Jõhvi vallas opositsiooni. Sel nädalal toimus aga võimupööre, milles peaosas Martin Repinski, kes valiti vallavanemaks. Surva ja Repinski on nüüd Jõhvis ühes võimuliidus - sinna kuuluvad: valimisliit Jõhvi - Meie Kodu, Keskerakond ja Reformierakond. Uuel koalitsioonil on 21-liikmelises volikogus 15 kohta. Keskerakond rääkis Reformierakonna ära ka sellega, et Survale lubati volikogu esimehe kohta.

Nüüd on olukord muidugi muutunud. Surva kinnitab Delfile, et vestles ka erakonnakaaslastega ning on nõus asendusliikmena riigikokku minema. Mis Jõhvi puutub, siis vähemasti esialgu kavatseb ta volikogu liikmena jätkata. "Esialgu küll, eks ole näha, kuidas koormusega on." Riigikogus loodab ta ennekõike tegeleda teemadega, mis puudutavad tema kodukanti ehk Ida-Virumaad. "Elupõlise koorilauljana pean ka kultuuri oluliseks."

Eevi Paasmäe: vajan mõtlemisaega

Repinski enda asendusliige on Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna esimees Eevi Paasmäe. Kas lähete asendusliikmena riigikokku? "Kui ma kandideerisin riigikogu valimistel, siis see tähendas seda, et olin valmis riigikokku minema," sõnas Paasmäe Delfile, ent lisas, et vajab siiski järelemõtlemisaega. "Mul on teatud aeg, et seda kaaluda, seda aega ka kasutan."

Repinski kohta märgib ta, et hindab kõrgelt Repinski otsust kodukanti naasta. "Kui ta kohalikel valimistel kandideeris, siis ta ka inimestele lubas, et kui võimalus tekib, siis ta tuleb vallavanemaks, et oma panus anda."

Kui suur on Boroditši ja Repinski lahkumishüvitis, pole veel teada. Seda on võimalik kokku arvutada alles siis, kui nad on ametlikult esitanud avalduse, et riigikogust lahkuvad ja vastav lahkumiskuupäev teada.