Liiklussurmade arv Euroopa Liidus vähenes 2012. aastal üheksa protsendi võrra. Kõige vähem oli liiklussurmasid Suurbritannias, Rootsis, Hollandis ja Taanis, kus on umbes 30 liiklussurma miljoni elaniku kohta. Leedus juhtus 2012. aastal kõige rohkem liiklusõnnetusi Euroopa Liidu riikidest, ka Läti on liiklusõnnetuste rohkuse poolest esirinnas, vahendas Statistikaamet.

kannatanuga liiklusõnnetused

2012. aastal juhtus Eestis 1381 inimkannatanutega liiklusõnnetust. Ka Eestis on viimastel aastatel palju kõneainet pakkunud liiklusõnnetused jalakäijate ning jalgratturitega. Otsasõidud jalakäijatele moodustavad ligikaudu veerandi kõigist inimkannatanutega liiklusõnnetustest ning kokkupõrked jalgrattaga ligi kümme protsenti. Sarnane on ka nende osatähtsus liiklusõnnetustes hukkunute seas.

Statistikaameti andmetel oli 2012. aastal Eesti teedel 379 otsasõitu jalakäijatele ning 142 kokkupõrget jalgrattaga. Maanteeameti andmetel oli ligi kolmandik 2012. aastal liiklusõnnetustes hukkunutest jalakäijad, mis on jalakäijate jaoks viimaste aastate kõige halvem näitaja. 2012. aastal kaotas otsasõitudes jalakäijale elu 28 ning kokkupõrgetes jalgrattaga kaheksa inimest. See on kokku 41 protsenti liiklusõnnetustes hukkunutest.

Joobes mootorsõidukijuhtide osalusel toimunud liiklusõnnetusi on Eestis viimastel aastatel vähemaks jäänud. Varasematel aastatel jäi joobes mootorsõidukijuhtide osalusel toimunud liiklusõnnetuste osatähtsus 20 protsendi piirimaile. 2012. aastal toimus Eestis joobes mootorsõidukijuhtide osalusel 170 liiklusõnnetust. Joobes juhtide osalusel toimunud liiklusõnnetustes hukkus möödunud aastal kaheksa inimest ja sai vigastada 231 inimest.

Viimase kahekümne aasta jooksul on Eestis juhtunud 36 307 inimkannatanuga liiklusõnnetust, milles on viga saanud 45 589 ja hukkunud 4341 inimest.