"See ei ole äsja tekkinud probleem ja sellega on kokku puututud juba ammu," ütles Laats Delfile, kuid tõdes, et viimasel ajal on seoses Vene lennuväe aktiivsuse suurenemisega probleem akuutsemaks muutunud.

Laats täpsustas, et kuigi ajakirjanduses on läbi vilksanud väide justkui sellised "nähtamatud" lennukid lendaksid Rootsi õhuruumis, siis see väide pole usaldusväärne.

"Kui see leiaks aset Rootsi või mõne teise riigi, näiteks Eesti õhuruumis, siis oleks tegu piiririkkumisega ning tagajärjeks oleks diplomaatilise noodi esitamine ja üldse rahvusvaheline skandaal," selgitas Laats. Ta möönis, et neid esineb ka aeg-ajalt, aga praegu on päevakorrale tõusnud ikkagi väljalülitatud transponderiga lendamine neutraalvete kohal.

"Kui mingi lennuk lendab Eesti riigi lähiümbruse neutraalvete kohal väljalülitatud transponderiga, siis teda siiski nähakse Eesti õhuväe seirevahenditega ning temaga hakkab tegelema kas Ämaris asuv Eesti õhuväe õhuoperatsioonide juhtimiskeskus või Leedus Karmelavas asuv Balti regionaalne juhtimis- ja teatamiskeskus," selgitas Laats tegutsemist tundmatu lennuvahendi avastamise korral.

Kõik see ja järgnev toimub NATO integreeritud õhu- ja raketikaitse süsteemi (NATINAMDS) raames. Eesti, Läti ja Leedu on selle osadeks.

"Kui on fikseeritud tundmatu lennuvahend, mis võib ohtlikuks osutuda kogu lennuliiklusele, siis saadetakse teda tuvastama Balti õhuturbeüksuse hävitajad, mis baseeruvad Eesti Ämaris, Leedus Šiauliais ning Poolas Malbork’is," kirjeldas Laats edasist tegevust.

Ta lisas, et vajaduse korral eskordivad hävitajad "tundmatut" lennuvahendit nii kaua kuni see vajalikuks osutub. "Seega on meil olemas täielik teave ümbruskonna õhuruumi kohta ning NATO õhuturbe eest ei pääse ükski lennuvahend," kinnitas õhuväe teavitusspetsialist.

Tsiviillennukite juhtimine õhuruumis ei ole aga kaitseväe ülesanne ja sellega tegeleb Eestis Lennuliiklusteeninduse AS.

"Ämari õhuoperatsioonide juhtimiskeskusel on Lennuliiklusteeninduse AS-ga väga tihe koostöö ning kogu meie käsutuses olev lennuliikluse ohutuseks vajalik teave antakse viivitamatult lennuliiklusteenistuse käsutusesse," ütles Laats.

Viimati sisenes ilma loata Eesti õhuruumi Venemaa Föderatsiooni luurelennuk IL-20 9. detsembril kell 17.05. Välisministeerium kutsus täna välja Venemaa suursaadiku Eestis Juri Merzljakovi, et anda talle üle noot ning väljendada sügavat nördimust Eesti õhupiiri järjekordse rikkumise pärast.