Vabariigi presidendi otsus meile ebasoodsate asjaolude püsimise tõttu Moskvasse mitte sõita näitab meie riigi tugevust ja tegelikku iseseisvust. Kremlile anti selge signaal: me ei kauple põhimõtetega, me lähtume põhimõtetest, kirjutab Aare SL Õhtulehe arvamusveerul.

Aare sõnul tähendab asjatundlikkus Moskva suunal seda, et aeg-ajalt tuleb Kremli isandatelt nõuda konkreetseid tegusid. „Põhimõtetest lähtuval poliitikal on sootuks suurem olulisi muudatusi esile kutsuv vägi kui järeleandlikul laveerimispoliitikal.”

USA ekspresident Ronald Reagan tõestas Aare sõnul korduvalt, et otseütlemine avaldas Kremlile märgatavalt suuremat mõju kui läbi lillede kõnelemine.

„Võib-olla mõjuks Eesti-Vene suhetele kosutavalt, kui Eesti president CNNi kaudu maailmale kuulutaks: “Härra president Putin, kui te tõesti taotlete häid suhteid Euroopa Liiduga, kui te tõesti taotlete heanaaberlikke suhteid Eesti vabariigiga, andke tagasi NSV Liidu ametnike poolt 1940. aastal varastatud Eesti vabariigi presidendi ametiraha, mida senini hoitakse Moskvas Kremli muuseumi erihoidlas.””

President saab Aare sõnul minna Moskvasse alles pärast seda, kui Vene Föderatsioon on tagastanud ametitunnuse ja mõistnud hukka Eesti okupeerimise NSV Liidu poolt.

Aare kirjutab, et isegi veel 1990. aastate teisel poolel ei suudetud Moskvas harjuda, et Eesti pole enam liiduvabariik, kelle esindajaid saab Moskvasse kohvile kutsuda. „Venemaa poliitikute nõudmisi ja avaldusi kuulates jääb mõnikord mulje, et mitte NSV Liit ei okupeerinud Eestit, vaid tillukene Eesti neelas alla NSV Liidu.”