Eesti Naisliit, Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon ja Eesti Puuetega Naiste Ühenduste Liit avaldasid ühise pöördumise seoses kohe algavate presidendivalimistega:

Suvi 2016 on jõudmas lõikusaega. Õppuritel on uue aasta alguseni jäänud vaid üks kuu. Ja napp hetk on jäänud ajani, mil riigikogu või hoopis valimiskogu otsustab, kellest saab Eesti Vabariigi järgmine president.

Eesti vajab eelkõige tarka presidenti. Vajab inimest, kes on eeskujuks ja omane oma rahvale. Vajab inimest, kelle arvamus loeb sisepoliitikas. Inimest, kelle sõna ulatub Eestist väljapoole ja keda võtab kuulda ka rahvusvaheline üldsus. Vajab inimest, kelle haritus, tarkus, avatud suhtlemisoskus, diplomaadianne ja esinduslikkus teevad Eesti suuremaks.

Ligi 100 aastat tagasi said naised Eestis kodanikuõigused, said õiguse valida ja olla valitud igale poliitilise võimu tasandile. Paraku oleme tänaseni tipptasandi juhtideks valiku tegemisel naistest mõõda vaadanud. Nii väike riik kui Eesti ei tohi endale lubada inimressursi raiskamist, millega jäetakse kasutamata poolte eestimaalaste võimed.

Eesti järgmiseks presidendiks pürgijate hulgas on täna kaks võimekat naist – Marina Kaljurand ja Mailis Reps. Eesti naiste ühendused on veendunud, et Eesti pole teiste riikide seas erand. Ka meil võib presidendiks olla naine. Tark ja esinduslik, naiselikult tundlik. Inimene, kes ei anna põhjust siseriiklikuks klaperjahiks. Naispresidendid on olnud meie naabritel, nii Soomes kui Lätis. Leedu Vabariigi praegune president on naine. Nende riikide rahvastel pole tulnud oma valikut kahetseda ega häbeneda.

Oleme üsna kindlad, et käes on aeg kui ka Eesti Vabariik saab endale uue presidendi – naise, kes on parim valik meile kõigile! Ja see ei ole mitte ainult inimõiguste ja demokraatia küsimus, see on ühiskonna koosseisu kaasamise küsimus, mis tagab stabiilsemad poliitikad. Meie arenev ühiskond vajab tasakaalustatust! Kustutagem meelepilt, et naine on tipppoliitikas erand aga mees on norm. Teeme oma poliitika vähem elitaarseks ja avame ukse Kadriorgu võimekale naisele!

Selleks, et meie kuues president oleks naine, peame olema järjekindlamad oma veendumuste levitamisel. Julgust ja pealehakkamist, usku oma võimetesse ja võimalustesse tuleb tüdrukutesse sisendada juba noores eas.