Otsuse eelnõu kohaselt kasutataks NATO reageerimisjõudude NRF-11 (NATO Response Force — NRF) koosseisus 2008. aasta 1. juulist kuni vajaduse korral 2009. aasta 30. juunini miinijahtijat „Admiral Cowan“ kuni 45 kaitseväelasega, teatas kaitseministeerium.

Valmisolekuperioodil seilab “Admiral Cowan” SNMCMG1 koosseisus ja osaleb miinitõrjeoperatsioonide läbiviimises, et vähendada riski tsiviillaevaliiklusele või on 5-päevases valmiduses Eestis. „Admiral Cowani“ osalemine NRF-11 koosseisus läheb lisaks laeva baaskuludele maksma umbes 16 miljonit krooni, mis on ette nähtud kaitseministeeriumi selle aasta eelarves.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on NATO reageerimisjõud oluliseks instrumendiks NATO kollektiivse enesekaitse operatsioonide kiirel käivitamisel, kui seda peaks vaja olema. „Seetõttu on NRF-i võimalikult suure võimekuse tagamine otseselt Eesti rahvuslikes huvides. Samuti parandab „Admiral Cowani“ osalemine NRF-is aluse meeskonna valmisolekut ja tegelikult ka kogu Eesti mereväe professionaalsust,“ ütles Aaviksoo.