Rail Baltic on oluline transpordi infrastruktuuri projekt, mis tagab piirkonna paremad arenguvõimalused ning konkurentsivõime läbi kiirema reisijate- ja kaubaveoühenduse. Kõne all ongi riikidevaheline leping ja ühisfirma loomine projekti elluviimiseks. Ka Balti ja Poola peaministrite kohtumisel arutatakse edasisi samme Poola paremaks kaasamiseks Rail Balticu planeerimis- ja arendustegevusse.

Teise olulise teemana räägitakse IT-alasest koostööst. Eesti, Läti ja Leedu peaministrid arutavad tegevuskava, kuidas jõuda Balti riikide vahel digiallkirjade vastastikuse tunnustamise ja piiriülese kasutamiseni.

Balti ja Poola peaministrite kohtumisel räägitakse olukorrast Ukrainas, Euroopa Liidu kliima- ja energiapoliitikast ning ühistest energiaprojektidest. Eelmisel nädalal avaldatud Euroopa Komisjoni teatis andis raamistiku Euroopa energia- ja kliimapoliitikale aastani 2030. Muuhulgas sisaldab see ettepanekuid Euroopa Liidu üleste sihttasemete seadmiseks kasvuhoonegaaside vähendamise ja taastuvenergia osakaalu suurendamise osas. Paketis sisaldus ka analüüs energiahindade mõjust Euroopa Liidu konkurentsivõimele ning algatus kildagaasi uurimise ja tootmise kohta.

Balti peaministrite mitteametlik kohtumine toimub Balti Ministrite Nõukogu raames. Balti koostöö eesistumine vahetub iga kalendriaasta alguses ning eesistujariik koordineerib kõigi tasandite koostööd. Käesoleval aastal on eesistujaks Eesti.

Kohtumisele eelneb peaminister Andrus Ansipi ja Läti peaministri Laimdota Straujuma kohtumine Stenbocki majas.

Seejärel toimub Balti peaministrite kohtumine Kadrioru kunstimuuseumis, kus Eesti ja Läti kolleegiga liitub Leedu peaminister Algirdas Butkevicius. Ennelõunal ühineb Balti peaministritega Poola peaminister Donald Tusk.

Balti ja Poola peaministrite kohtumisele järgneb ühine pressikonverents KUMU-s.