Teisipäevane maavärin Eestis teadaolevalt kahjustusi ei tekitanud, kuid tugevamad tõuked tooks Tallinna tehnikaülikooli ehitusteaduskonna professori Karl Õigeri sõnul ilmselt kaasa varinguid, kirjutas Eesti Päevaleht.

Maavärina arvestamise nõuet hoonete projekteerimisel Eestis geograafilise asukoha tõttu ei ole. “Kui tõesti tuleks suur maavärin, siis meie hoonete tugevus sellele lihtsalt ei vasta,” ütles Õiger. “Kui maavärin tuleb, siis on ta kui loodusõnnetus — ülemäärane koormus, mida normid ette ei näe, ja siis kindlasti midagi variseb.” Puruneda võivad torustikud ja hoonete tehnovõrgud. Kõrghoonetel on horisontaalsete tõugete puhul suurem võnkumise oht.

Teisipäeval Eestit raputama ulatunud maavärin Õigeri hinnangul ilmselt kahjustusi ei tekitanud. “See oli nii väike, et kui kusagil mõni lisapragu tekkis, siis ta oli ilmselt seal juba varem tekkinud teistel põhjustel,” ütles ta.

Seismoloog Olga Heinloo sõnul on kõige suurema purustusjõuga pinnalaine. “Laineosakesed liiguvad elliptilist trajektoori mööda ja hoone hakkab kõikuma nagu laev lainetel, aga see juhtub ikka suure maavärina puhul,” lisas ta.