Eesti New Yorgi peakonsulaadi konsul Piia Pärna ütles BNS-ile, et Eesti kodanikelt pole abipalveid seni tulnud saanud, kuid kuna orkaan möllab endiselt USA idarannikul, jätkab konsulaat tööd kogu nädalavahetuse vältel.

Pärna ütles kella 13 ajal (USA idaranniku aja järgi kell 6), et suuremad tormituuled peaksid New Yorki jõudma kella 8 ajal hommikul ehk Eesti aja järgi kell 15 ning Eesti kodanike abipalvete laekumisel on kosulaat valmis võimaluste piires abi osutama.

Konsulaat on varustatud vajalikuga juhuks kui toimuvad ulatuslikud ja kestvad elektrikatkestused. Välisministeeriumi pressiesindaja teatel on lisaks nädalavahetusel abivajajatele avatud Eesti Maja.

Eesti peakonsulaat New Yorgis asub aadressil 3 Dag Hammarskjöld Plaza, 305 East 47th Street. Eesti Maja asub aadressil 243 East 34th Street, New York.

Vajadusel palub välisministeerium konsulaarabi saamiseks kontakteeruda Eesti saatkonnaga Washingtonis, mille telefoninumber on 1 (202) 588 0101 ja e-posti aadress info@estemb.org. Peakonsulaadi New Yorgis telefoninumber on 1 (212) 883 0636 ja e-posti aadress nyconsulate@nyc.estemb.org. Häda korral võib helistada ka välisministeeriumi konsulaarabi telefonil +372 53 01 9999 või valvesekretäri numbril +372 6377 000.

Seoses esimese kategooria tormi Irene liikumisega üle Ameerika Ühendriikide idaranniku New Yorgi suunas evakueeritakse sealsed elanikud ohustatud piirkondadest. Ohualadel tuleb hoonetest lahkuda laupäeva õhtul kella 17-ks ja alates 21 tuleb kõigil linna elanikel püsida siseruumides.

USA idarannikul möllav orkaan Irene on pühapäeva hommiku seisuga nõudnud juba kümne inimese elu. Orkaaniga seostatavaid surmajuhtumeid on aset leidnud Põhja-Carolina, Virginia ja Florida osariigis, kus inimesed on hukkunud autoõnnetustes ja murdunud puude läbi.

Esimese kategooria orkaan Irene on jõudnud servaga Washingtoni ja New Yorki, tema teelt on evakueeritud ligi kaks miljonit inimest. Tormi selja taha jäänud aladel on miljonid inimesed elektrita.