Kodakondsuse taotlemine ei peaks jääma keeleoskuse taha, mistõttu hakkab riik pakkuma keeleõppelepinguid tasuta keelekursusteks ning tasustatud õppepuhkust eesti keele õppimiseks.

„Selle muudatusega lahendame kaks muret korraga: kodakondsuse soovijad saavad edaspidi eesti keelt õppida tasuta ja teiseks saavad nad õppimisele pühendumiseks aega,“ ütles siseminister Andres Anvelt.

„Kui inimene on teinud valiku Eesti kodakondsuse saamiseks ja soovib meie ühiskonda panustada, tuleks teda sellel teel igati toetada. Selle paketiga pakume täiendava motivatsiooni keelt õppida ja saada Eesti kodakondsus. Eesti keele oskus on suur väärtus, mis aitab nii hariduses kui ka elukutsevalikus,“ lisas minister.

Riik pakub alates 2019. aastast võimalust sõlmida keeleõppeleping vähemalt viis aastat Eestis seaduslikul alusel elanud inimestel, kes vastavad põhilistele kodakondsuse taotlemise tingimustele ja soovivad taotleda Eesti kodakondsust.

Ühekordset tasuta keeleõpet hakatakse pakkuma nulltasemelt kuni tasemeni B1. Eesti keele kursustel osalemiseks makstakse lepingu sõlminud inimesele õppepuhkusel oldud päevadel keelekursustel osaletud kordade eest keeleõppehüvitist keskmise palga alusel 20 kalendripäeva eest. Keeleõppe korraldaja on plaani kohaselt sisekaitseakadeemia.

Möödunud aastal sai Eesti kodakondsuse ligi 800 inimest, neist 558 olid enne määratlemata kodakondsusega. Alates taasiseseisvumisest on Eesti kodakondsus antud ja taastatud kokku enam kui 160 000 inimesele.