Kaks aastat tagasi palus koos Eesti sõduritega Afganistanis töötanud giid-tõlk Omar Eesti riigilt asüüli. Selle jaoks oli vaja tal saada viisa Eestisse tulekuks. Tema taotlus jäi rahuldamata ja ta põgenes Indiasse. Praegu soovib Omar endiselt Eesti toetust, kuna tunneb, et pöördudes tagasi oma kodumaale Afganistani, pole tal seal turvaline. Pärast NATO liitlasvägede juures tõlgina töötamist on Omari sõnul muutunud tema ja lähedaste elu. Omar kirjeldas Delfile, kuidas uskmatute liitlasvägedega koostööde tegijaid tahetakse tappa ning nende tapmine on autasuks, et jumalale lähemale saada.

Alanud aasta 13. jaanuaril teatas Eesti saatkond, et ei rahulda Omari viistaotlust Eestisse tulemiseks. Välisministeerium ei saanud täpsustada, mis põhjustel Omarile viisa andmisest keelduti. Lähtuvalt Euroopa Parlamendi viisaeeskirjast, võivad võimalikud Omarile viisa andmisest keeldumise põhjused olla järgmised:

- esitati vale, võltsitud või järeletehtud reisidokument;
- ei põhjendatud kavatsetava viibimise eesmärki ja tingimusi;
- ei esitatud tõendeid piisavate elatusvahendite olemasolu kohta nii kavandatud viibimise ajaks kui ka päritolu- või elukohariiki tagasipöördumiseks või transiidiks kolmandasse riiki, kuhu inimesel kindlasti siseneda lubatakse, või inimesel ei ole võimalik selliseid vahendeid seaduslikul viisil omandada;
- inimene ei esitanud tõendeid piisava ja kehtiva reisi- ja tervisekindlustuse olemasolu kohta;
- kavandatava viibimise eesmärgi ja tingimuste kohta esitatud põhjendused ei olnud usaldusväärsed;
- ei ole võimalik kindlaks teha inimese kavatsust lahkuda liikmesriikide territooriumilt enne viisa kehtivusaja lõppu.

MTÜ Pagulasabi juhatuse esimees Eero Janson ütles möödunud juulis Delfile, et Omar on võtnud ühendust paljude eestlastega. Eestisse tulemise soovi on Omaril aga veelgi keerulisem põhjendada kui varem. "Ta on Indias, õpib ülikoolis, tal ei ole vajadust rahvusvahelise kaitse järele," nentis Janson, et Omar ei pruugi vastata pagulasstaatuse tingimustele.