Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul oli Eesti ja USA viis ja pool aastat kestnud sõjaline koostöö Iraagis erakordselt kasulik nii julgeolekupoliitiliselt kui ka puht-sõjaliselt. „Seetõttu soovib Eesti tiheda kahepoolse koostöö jätkumist USA-ga mõnel sõjaliselt operatsioonil ka edaspidi,“ ütles Aaviksoo kaitseministeeriumi pressiesindaja teatel.

Kaitseministri sõnul analüüsitakse praegu erinevaid variante, kuidas sõjalist koostööd ameeriklastega jätkata. „Arvestades seda, et Afganistan on üheks tähtsaimaks operatsiooniks nii NATO kui ka USA uue administratsiooni jaoks, on üsna tõenäoline, et Eesti-USA sõjaline koostöö saab uue hingamise just Afganistanis,“ sõnas Aaviksoo.

Ühe võimaliku sõjalise koostöö väljundina Afganistanis tõi Aaviksoo esile ühise väljaõppemeeskonna (Embedded Training Team) moodustamise koos ameeriklastega. „Väljaõppemeeskondade ülesandeks on Afganistani julgeolekujõudude viimine tasemeni, kus nad suudavad pikas perspektiivis Afganistani julgeoleku tagamise üle võtta,“ selgitas Aaviksoo.

USA kaitseminister Gates tänas Eestit tahte eest jätkata osalemist Iraagis ning pidas õigeks lähenemiseks sõjaliste võimete ümbersuunamist Iraagist Afganistanile. Samuti avaldas Gates toetust Balti riikide õhuturbemissiooni jätkamisele.

Kaitseminister Aaviksoo osaleb täna ja homme NATO kaitseministrite mitteametlikul kohtumisel Krakowis, kus arutatakse peamiselt NATO reageerimisjõudude (NRF) tulevikku, NATO plaanitavat struktuurireformi ning käimasolevaid rahvusvahelisi operatsioone.

Koos kaitseministriga osalevad kohtumisel kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, Eesti suursaadik NATO juures Jüri Luik ning kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler Sven Sakkov.